Lidé v Praze demonstrovali za demokracii v Bělorusku

Praha - Na Staroměstském náměstí v Praze dnes přišly dvě desítky lidí podpořit demokratickou opozici v Bělorusku. Převážně bělorusky hovořící demonstranti požadovali osvobození politických vězňů a zrušení represí vůči odpůrcům běloruské vlády. Po volbách dál v zemi vládne autoritářský režim prezidenta Alexandra Lukašenka. Lidé na náměstí rozvinuli i transparent s anglickým nápisem Zastavte teror v Bělorusku. Mávali i vlajkami, na jedné z nich byl nápis Bělorusko umístěn doprostřed znaku Evropské unie. Akci pořádá občanské sdružení Svazu Bělorusů v zahraničí. Protestu přihlíželo několik desítek lidí, převážně zahraničních turistů.

Skupina lidí, kteří dnes v Praze protestovali, už navštívila i jiné evropské země. Svůj nesouhlas s Lukašenkovým režimem vyjádřili například v Londýně nebo ve Varšavě, chystají se ale i do Paříže nebo Bruselu. Všichni jsou občané Běloruska, kteří zemi opustili krátce po prezidentských volbách, které Lukašenko vyhrál už počtvrté za sebou. „Cílem akce je osvobození všech politických vězňů,“ řekl ČT předseda občanského sdružení Svaz Bělorusů v zahraničí Auhen Sidoryk. Demonstranty v dopise podpořil i prezident Václav Klaus.

Lukašenkův režim tento týden kritizoval i český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Šéf české diplomacie označil současné Bělorusko za čistou diktaturu, kterou není možné trpět. Senát zároveň odsoudil represe Lukašenkovy administrativy proti jeho oponentům po prosincových prezidentských volbách. Při protestech byly stovky lidí zatčeny včetně několika Lukašenkových protikandidátů.

Vstup Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Česká diplomacie v čele se Schwarzenbergem chce v EU prosazovat tvrdá opatření vůči vedoucím představitelům běloruského vládnoucího režimu. Naopak o hospodářských sankcích se v EU neuvažuje, neboť by postihly spíš běloruské občany.

Opozičním vůdcům hrozí až 15 let vězení

Lukašenko byl v prosinci opět zvolen, a to 80 procenty odevzdaných hlasů. Běloruská opozice ale volby považuje za zfalšované. Protesty proti volebním výsledkům nechal prezident tvrdě potlačit a minská justice nyní připravuje proces proti více než třicítce opozičních vůdců. Hrozí jim až 15 let vězení.