ČLK vyzývá ministerstvo a odbory, ať obnoví jednání

Praha - Česká lékařská komora (ČLK) vyzvala všechny lékaře, aby plně podpořili akci Děkujeme, odcházíme, při níž už dalo výpověď 3 800 nemocničních lékařů. Současně vyzvala zástupce ministerstva zdravotnictví a lékařských odborů, aby se v zájmu občanů urychleně vrátili k jednacímu stolu. ČLK je připravena hrát roli prostředníka. Po dnešním jednání představenstva ČLK to uvedl její prezident Milan Kubek. ČLK prý nemůže doporučit lékařům, aby přijali nabídku ministra Leoše Hegera (TOP 09) na růst platů lékařů od března o 5 000 až 8 000 korun, protože neobsahuje záruky.

„Pan ministr bohužel nenabízí lékařům vůbec nic, on je pouze vyzývá k bezpodmínečné kapitulaci a zařazuje se do řady politiků, kteří bez ohledu na stranickou příslušnost posledních 20 let slibují lékařům hory doly a přitom reálně nedělají vůbec nic,“ řekl Kubek. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň ale řekl, že Hegerova nabídka je závazná. Na internetových stránkách ministerstva je zveřejněn Hegerův příslib, aby si ho každý lékař mohl přečíst a sám se rozhodnout. Ministr lékařům týden čas, aby začali výpovědi stahovat. Pokud to neudělají, začne chystat krizové zajištění péče.

ČLK varovala, že bez dohody s protestujícími lékaři velmi pravděpodobně nebude možné od 1. března zajistit dostupnost ani akutní lékařské péče, což může mít katastrofální důsledky. Komora zároveň odsoudila „štvavou kampaň“ některých politiků proti lékařům.

Brífink ČLK (zdroj: ČT24)

Dosavadní jednání ministerstva zdravotnictví a lékařských odborů zkrachovala. Heger slíbil lékařům, že od března jim stoupnou podle kvalifikace a praxe příjmy o 5 000 až 8 000 korun. Nyní mají zhruba 48 000 až 50 000 korun. Příští rok by jim měl příjem stoupnout v průměru na 60 000 korun. Heger řekl, že slib dodrží, i když vyjednávání se zástupci lékařských odborů a komory zkrachovala. Peníze se najdou uvnitř systému zdravotnictví, k tomuto řešení měl Heger mandát vlády. Lékaři požadují od března 1,5 až trojnásobek průměrného platu, tedy až 70 000.

V průměru chce k 1. březnu odejít z nemocnic každý pátý lékař, zajištění péče by tak kleslo zhruba na prázdninový stav. Problém je ale v tom, že v některých oborech chce odejít většina lékařů nebo alespoň vypovídají dohody o přesčasech, takže nebude mít kdo sloužit. Ohrožena je neurologická péče, porody a péče o rizikové novorozence. V řadě míst by byl problém i se zajištěním operací, omezit práci chtějí anesteziologové.