Škárka své důkazy předal státnímu zastupitelství

Praha - Poslanec Jaroslav Škárka dnes Městskému státnímu zastupitelství v Praze předal materiály týkající se zákulisí Věcí veřejných (VV). Kromě dokumentů, které podle něho dokládají například sledování politiků v Praze 1 agenturou ABL či okolnosti financování nejmenší vládní strany, předal státnímu zástupci i obálku se 170 000 korunami. Tvrdí o nich, že je minulý týden dostal od neformálního lídra VV a ministra dopravy Víta Bárty. Na obálce jsou podle něho Bártovy otisky prstů. Škárka dnes také podal trestní oznámení kvůli podezření z korupce, sledování své osoby i politiků v Praze 1, pomluvě a údajně podivným praktikám VV.

Skokan: Bárta peníze Škárkovi dal, šlo ale o půjčku

Poslanec VV Michal Babák řekl, že na Škárkovo vyjádření nemůže reagovat, protože ani jedna záležitost v něm uvedená se ho netýká. „Žádný důkaz s mou osobou pravděpodobně nepředložil, což jsem již několikrát avizoval, že ani žádný nemůže mít,“ zdůraznil Babák. Škárka o něm podle časopisu Respekt tvrdil, že byl jedním z lidí, který mu dříve peníze předával.

Další poslanec VV Petr Skokan Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, že Bárta skutečně Škárkovi 170 tisíc korun dal. Mělo ale prý jít o půjčku, o kterou údajně sám Škárka požádal. Řekl mu to prý sám Bárta, citoval rozhlas server iHNed.cz. Škárka dnes ovšem uvedl, že peníze od Bárty dostal jako platbu za to, že má prosadit zrušení klubu Věcí veřejných v Plzni, který se stavěl proti spolupráci s bývalým primátorem města Pavlem Rödlem, již prosazoval Bárta. „Měl s námi spolupracovat bývalý primátor. Plzeňskému klubu se to nelíbilo, proto měl být zrušen,“ řekl Škárka.

ABL prý sledovala i politiky z Prahy 1

Škárka v rozhovoru, který vyjde v zítřejší MF Dnes, řekl, že bezpečnostní agentura ABL ve spolupráci s Věcmi veřejnými špehovala v roce 2006 politiky na Praze 1. Jejich aktivity byly namířeny hlavně na představitele ODS, kteří byli ve vedení radnice. Cílem akcí bylo získat informace o jejich údajných podvodech či korupci. "Ano, to, co se odehrávalo na Praze 11 ohledně sledování politiků, se odehrávalo i v Praze 1. I já jsem byl účastníkem těchto akcí. Vím, že se sledoval například bývalý starosta Prahy 1 Petr Hejma z ODS, bývalý starosta Filip Dvořák. Byli sledováni a zjišťovaly se o nich informace z policejních databází. Výkonně měl vše na starosti detektiv Pavel Pertlíček z bezpečnostní agentury ABL. Podobně jako na Praze 11, akce řídil Vít Bárta," řekl Škárka MF Dnes. Bárta při svém večerním vystoupení na pražském Klárově prohlásil, že v tomto případě šlo o pomoc časopisu Věcí veřejných Pražan s rozkrýváním kauz v Praze 1.

Vít Bárta:

„Připravovali jsme vyjádření v tomto smyslu pro časopis Týden před více než šesti týdny…, kdy jsme chtěli celou věc objasnit. Škárka uveřejnění faktů odmítl. Jen doplním, že jsem pomáhal časopisu Pražan (časopis Věcí veřejných, pozn. red.) rozkrývat podezřelé kauzy radnice Prahy 1.“

Škárka, někdejší výkonný místopředseda VV, se na státního zástupce obrátil den poté, co jej Věci veřejné vyloučily ze strany i z poslaneckého klubu. Důvodem bylo, že porušil etický kodex strany. Poslanec před několika dny řekl týdeníku Respekt, že dostával peníze za mlčení o stranickém financování. Svá slova později odvolal a označil za mystifikaci. V úterý ale opět obrátil s tím, že od Bárty naposledy před týdnem dostal 170 000 korun. Věci veřejné jeho nařčení odmítají.

Logo společnosti ABL, která je údajně zapletena do kauzy sledování politiků ODS.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod