Štěch: Prohlášení VV je hra, jak se ve vládě déle udržet

Praha - Dvě hlavní pravicové strany vládní koalice spustily řetězec současných problémů vládní krize. To se domnívá předseda Senátu a odborář Milan Štěch (ČSSD), uvedl to ve včerejším pořadu Hyde Park. Podle něj začaly jednotlivé korupční skandály Věcích veřejných odhalovat cíleně ODS a TOP 09 v době, kdy strana Věcí veřejných začala příliš narušovat koaliční plány. Včerejší prohlášení považuje pouze za hru, jak se strana může ve vládě co nejdéle udržet. Štěch zároveň několikrát poukázal na skutečnost, že středolevá politika sociální demokracie je podle něj pro naši zemi nejlepší řešení, které by umožnilo hospodářský růst.

Milan Štěch se domnívá, že za současnou koaliční krizí stojí především dvě hlavní vládní pravicové strany. Když Radek John začal na ministerstvu vnitra provádět v koalici „něco nepříjemného“, koaliční partneři Věcí veřejných se rozhodli podle senátora „odhalit“ skutečnost, že se problémy strany točí především okolo byznysu a korupčních afér. „Dokud Věci veřejné poslouchaly a nenarušovaly některé jejich plány, tak je TOP 09 a ODS tolerovaly. (…) Když začaly mít rozdílné názory, tak se s nimi vypořádaly,“ míní předseda Senátu.

Rovná daň polarizuje společnost

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Nejúspěšnější období po revoluci si dle názoru Štěcha na účet připisují právě socialistické vlády, které se držely u moci od roku 1998 až do roku 2006. „My jsme nastartovali hospodářský růst a za vlády sociální demokracie byl dluh nejmenší,“ podotýká Štěch. Domnívá se zároveň, že pokud by se daňová kvóta zvedla na 36 procent, jak tomu bylo před čtyřmi lety, naší ekonomice by se „dýchalo snadněji“.

„Naše středolevá politika je pro naši zemi politika nejlepší, která umožňuje hospodářský růst.“

Zároveň doplnil, že sociální demokracie během několika nadcházejících týdnů zveřejní přesnou koncepci daňové reformy. „Progresivní zdanění tady bylo už od Rakouska-Uherska a je nejrozšířenější forma daně v celém světě,“ upozorňuje Štěch. Zároveň poukazuje na skutečnost, že tato forma zdanění existuje v nejstabilnějších zemích Evropy, tedy ve Skandinávii. „Myslím, že rovná daň velmi polarizuje společnost a oslabuje stát,“ doplnil.

Měla by generální stávka podporu?

O generální stávce se podle odboráře Štěcha snadno hovoří, ale hůř se realizuje. „To, co předvádí vládní koalice, by v jiných zemích generální stávku jistě vyvolalo,“ míní. Na druhou stranu připouští, že Češi jsou obecně více zdrženliví. „Generální stávku bych organizoval tehdy, pokud by mi zpětná vazba řekla, že naštvanost lidí je tak velká, že podpora bude masivní. Velká akce se nesmí prohrát,“ dodal.