Fejk bere 270 tisíc, ČSSD se to nelíbí

Praha – Sociální demokraté požádají ve čtvrtek na půdě sněmovny premiéra Petra Nečase (ODS) o přehodnocení postoje vlády k odměnám ve státních podnicích. Ve chvíli, kdy vláda prosadila snížení platů zaměstnancům ve veřejném sektoru, by neměli být zvýhodňováni prominenti, uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Deníku Blesk včera napsal, že Fejk coby ombudsman Českých drah (ČD) pobírá plat 270 000 korun plus příspěvky na kapitálové a životní připojištění.

Při čtvrtečních interpelacích ČSSD požádá premiéra, aby zkontroloval odměny managementu Českých drah. Sociální demokraté budou chtít, aby Nečas zjistil, jakou práci bývalý ředitel pražské zoologické zahrady ve firmě odvádí, kdo schválil jeho plat ve službách drah a zda to není odměna za něco jiného. „Plat Fejka by měl být snížen a vláda by měla provést revizi toho, jaké je odměňování ve státních podnicích,“ uvedl Sobotka. Připomněl, že úřednická vláda Jana Fischera v loňském roce slíbila změny v odměňování vedení státních firem.

Odměny mají být podle předáka opozice přiměřené nynější vládní politice, na kterou doplácí řada zaměstnanců. „Mlaskají si vyvolení, řada lidí si utahuje opasky,“ konstatoval Sobotka.

Vyjádření ČSSD k platu Petra Fejka (zdroj: ČT24)

Fejk působil několik let jako ředitel pražské zoo, poté rok šéfoval Českému centru v New Yorku. V ČD má za úkol zlepšit nelichotivý obraz železnice. Blesku Fejk řekl, že je ale ještě brzo na konkrétní koncepční změny, pod kterými by byl podepsán. O výši svého platu se bavit nechtěl. Deník se proto obrátil na odborového předáka Jaromíra Duška, který výši platu 270 tisíc korun potvrdil. Podle Duška kromě toho Fejk dostává příspěvek na životní a rizikové kapitálové připojištění, což je měsíčně skoro sto tisíc. Pokud by Fejka České dráhy po roce ve funkci vyhodily, dostane zlatý padák v podobě 24měsíčního odstupného. Podle Duška jsou to vyhozené peníze. „Je to uměle vytvořená trafika pro cvičitele opic,“ řekl deníku Dušek.

Mluvčí drah Joklík Duškovy informace částečně zpochybnil, když uvedl, že Fejk není součástí vrcholového managementu, kterého se velkorysé benefity týkají. „Jde o zaměstnance vyššího, středního managementu, nikoli top managementu,“ řekl Joklík.