Pro Paraple se běželo už podvanácté

Praha – Už dvanáctý ročník charitativního Běhu pro Paraple odstartoval dnes odpoledne na pražské Letné. Závod dvojic na 100 metrů má pomoc sociálně-zdravotnickému zařízení spojenému se jménem Zdeňka Svěráka, který se akce rovněž účastnil. Vedle něj bežela další známá jména jako Karel Šíp nebo Jaroslav Uhlíř. Charitativní odpoledne vyvrcholilo v sedm hodin večer, kdy v Letenských sadech vystoupila hudební skupina Nightwork.

Na startovní čáru se může postavit každý, kdo má chuť pomoci. Soupeřící skupiny běžců se proti sobě vsadí v registračním stanu o výhru v běhu. Sázky na neúspěšné sprintery pak putují právě na pomoc vozíčkářům. „Princip je ten, že přijdou dva a vsadí se, kdo vyhraje. Ten, kdo prohraje, dá nejmíň 100 Kč. Je to symbolické v tom, že ti, co můžou běhat, běhají pro ty, co nemůžou, pro vozíčkáře,“ vysvětluje herec a prezident správní rady Centra Paraple Zdeněk Svěrák. Například loni v Karlových Varech akce vydělala 480 tisíc korun. Průběh je ale vždy obdobný.

Ti, kdo se na Letnou nedostanou, můžou jeho činnost podpořit třeba dárcovskou SMSkou ve tvaru DMS PARAPLE na číslo 87777. Cena jedné SMS je 30 korun, na konto Paraplete poputuje 27 Kč. V souvislosti s dnešní akcí Paraple obdrželo štědrý sponzorský dar na svůj další provoz. „Na začátku Běhu pro Paraple nám byly předány dva šeky od Poštovní spořitelny a od Fortuny a na nich bylo celkem 350 tisíc,“ informoval Svěrák.