V Havířově plánují nový vlakový terminál

Havířov - V Havířově chtějí s pomocí evropské dotace vybudovat na vlakovém nádraží nový terminál pro cestující. Současné haly už jsou zastaralé, a proto je město plánuje ve spolupráci s Českými drahami (ČD) zbourat a místo nich postavit nové prostory pro cestující. Podle mluvčí havířovského magistrátu Evy Wojnarové má investice stát 132 milionů korun.

Celý projekt ve spolupráci s ČD tento týden schválili havířovští radní. Chtějí ho začít realizovat v roce 2013, o rok později by mohli mít cestující k dispozici moderní terminál. České dráhy, kterým budova nádraží patří, navrhují úplnou demolici výpravní budovy a částečnou demolici dopravní budovy. Část, která zůstane, společnost zrekonstruuje a přesune do ní některé činnosti z původní výpravní budovy.

Havířov chce také upravit prostory před nádražím. Má před ním vyrůst zastřešené autobusové nádraží, parkoviště pro auta, odstavná stání pro autobusy, kterých je ve městě nedostatek. „Mohou tam být také komerční objekty i polyfunkční dům. V investičním záměru města existují různé varianty, jak s prostorem před havířovským nádražím naložit,“ dodala Wojnarová.

Podle regionální mluvčí ČD Kateřiny Šubové bude záviset rychlost výstavby terminálu na tom, jestli se městu podaří na celý projekt dostat evropské peníze. Město chce získat 85 procent celkových nákladů, tedy zhruba 112 milionů korun.