Olympijská Praha skončila definitivně v propadlišti dějin

Praha - Praha udělala definitivní tečku za myšlenkou pořádat olympijské hry v hlavním městě. Rada města dnes totiž schválila zrušení společnosti Praha olympijská. Práce na přípravě olympijské kandidatury město ukončilo již před dvěma lety kvůli hospodářské krizi a nutnosti šetřit. Práce kolem kandidatury Prahu stály podle magistrátu přes 70 milionů korun, podle opozičních zastupitelů ještě o 30 milionů víc.

Podle bývalého mluvčího společnosti Praha olympijská Karla Tejkala je dnešní rozhodnutí pouze formální krok. Společnost podle něj už více než rok nevykazuje žádnou činnost a nemá žádné zaměstnance.

Praha se ucházela o možnost pořádat olympijské hry v roce 2016 pod minulým vedením města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS). Nedostala se však ani do užšího výběru. Předem ale avizovala, že hlavní úsilí o získání olympijských her do hlavního města směřuje k roku 2020. Myšlenka vyvolala nesouhlas mnoha Pražanů. Projektu nevěřili a kandidaturu považovali za vyhozené peníze. Proti se stavěla i opozice.

Praha (ne)olympijská (zdroj: ČT24)

Vyhozených 100 milionů

O přerušení prací na kandidatuře zastupitelé rozhodli v červnu 2009 kvůli nutnosti šetřit. Bém tehdy prohlásil, že společnost rušit nechce, protože bez zaměstnanců nebude pro Prahu žádnou přítěží. Řekl, že projekt nepovažuje za mrtvý, ale že se česká ekonomika musí před jeho obnovením zotavit.

Tehdejší opoziční zastupitel Jiří Witzany (SNK ED) v červnu 2009 uvedl, že olympijská kandidatura stála Prahu více než 100 milionů korun. Částka 70 milionů korun podle něj zahrnuje pouze náklady na provoz společnosti Praha olympijská, město však podle Witzanyho zaplatilo nejméně 30 milionů za studie, které si nechalo vypracovat.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24
Vydáno pod