Pozitivem Hegerovy reformy je, že mohla být ještě horší, říká Rath

Praha – Navyšování poplatků a přímých plateb pacientů asi nejvíce překáží opozici ve zdravotnické reformě ministra Leoše Hegera (TOP 09). Zdražení poplatku za pobyt v nemocnici ze současných 60 korun na 100, nárůst přímých doplatků na léky a rozdělení péče na lacinější a dražší jmenoval jako největší problémy stínový ministr zdravotnictví ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath. Na otázku, jaká vidí na reformě pozitiva, Rath ocenil především to, že se v reformě neobjevily mnohem horší věci, které se v ní objevit mohly.

„Ptáte-li se, co tam považujeme za dobré, tak snad to, že tam nejsou ještě horší věci. Zdražení nemuselo být na 100 korun (za pobyt v nemocnici), ale mohlo být na 200 korun, nebo třeba ministr avizoval, že se bude platit 200 korun u lékaře specialisty místo současných třiceti kroun…,“ řekl Rath ve Studiu ČT24 a ocenil také to, že v návrhu reformy se nehovoří o platbě za amalgámové plomby.

Původně měli za obyčejné amalgámové plomby platit pacienti sami. Koalice se ale nakonec dohodla, že zůstanou hrazeny z pojištění. Zákon počítá také s tím, že by se nově mělo platit 30 korun za celý recept, a ne za každou položku zvlášť. Léky pod 50 korun by si ale měli pacienti platit sami. Další tři reformní zákony hodlá Heger předložit vládě do konce června.

David Rath ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)