Za stejné pandury zaplatilo Portugalsko čtyřikrát méně než ČR

Praha - Stejné obrněné transportéry, stejná výbava, stejný dodavatel, avšak odlišná cena? Podle dnešního vydání MF Dnes nakoupila česká armáda totožné obrněné transportéry Pandur od rakouské zbrojovky čtyřikrát dráž než Portugalci. Deník získal utajovanou smlouvu mezi portugalskou vládou a rakouskou zbrojovkou Steyr. Z té plyne, že portugalské pandury jsou stejně, ba dokonce ještě lépe vybaveny než ty české. Obchod už rok vyšetřuje česko-rakouský policejní tým.

Portugalci nakoupili 260 pandurů a v přepočtu je stál jeden transportér 35 milionů korun, což je až o sto milionů méně než za jeden transportét zaplatili Češi. Přestože jde o mnohem výhodnější obchod, než uzavřela česká vláda, i tak ho vyšetřují portugalští kriminalisté. Zdá se jim nevýhodný a zkoumají i podezření z nekalých plateb.

Čeští politici tedy při obhajobě ceny strojů, kdy jeden stál až 135 milionů korun, pravděpodobně nemluvili pravdu. „Náš transportér je kvalitativně úplně jinde než ten portugalský. Jeho vybavení je jiné,“ tvrdil Martin Barták ještě jako ministr obrany. Jmenoval protitankové střely či těžké kulomety. Těmi jsou ale vybaveny i portugalské stroje. České stroje měly umět plavat, to však umí i dvacet portugalských vozů.

Reportáž o vozech Pandur (zdroj: ČT24)

Alexandr Vondra, ministr obrany:

„Smlovu nemáme k dispozici. Připouštím, že by nám bývalo pomohlo ji mít.“

Smlouvu mezi zbrojovkou Steyr a portugalskou vládou zřejmě nikdo z bývalých ministrů obrany neviděl. Karel Kühnl (US-DEU), Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) i Martin Barták zřejmě srovnávali stroje, aniž by cokoliv věděli o výbavě portugalských obrněnců. Ostatně smlouvu neviděl ani současný ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).