Fyzické testy v armádě jsou velmi mírné

Praha – Základní fyzické testy vojáků i policistů jsou lehké, alespoň tak to tvrdí Českou televizí oslovení atletičtí trenéři. Generální štáb ale argumentuje tím, že se jedná o minimální hranice pro výkon služby a vycházejí z mezinárodních standardů i tréninkových plánů zahraničních armád. Hranice by ale podle trenérů měla být výš.

Atletičtí trenéři oslovení Českou televizí jsou toho názoru, že minimální úroveň fyzických testů pro vojáky a policisty jsou velmi mírné. Například počty kliků, shybů nebo uběhnutých kilometrů by pro trénované lidi měla být podle atletické trenérky Ivy Vedralové výš. „Musím říct, že mi to přišlo jako slabá kritéria na to, že jsou to trénovaní lidé. Ženy by měly zvládnout minimálně 15 - 20 kliků a muži minimálně 40 - 50 kliků,“ říká trenérka.

Armádě ale současný standard stačí a tvrdí, že testy vycházejí z mezinárodních standardů i tréninkových plánů zahraničních armád. Přesto, že Fakulta vojenského zdravotnictví zjistila, že každý osmý voják je obézní. Armáda má proto od letošního roku nové profesní přezkoušení, kde jsou podle náčelníka vojenské tělovýchovy Ladislava Nagyho daleko přísnější normy. Podobné testy mají i policisté a oslovení trenéři také míní, že mohou být tvrdší.

Armáda chce řešit kondici svých vojáků mimo jiné i nákupem hubnoucích tablet, přitom podle nedávného výzkumu tchajwanských vědců stačí k dobré kondici i patnáct minut běžného pohybu denně.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)