Operace robotem mají být standard, žádají lékaři

Praha – Vedení odborné lékařské společnosti robotické chirurgie nesouhlasí s tím, aby operace robotem patřily jen do nadstandardu a pacienti si za ně platili. Podle představitelů společnosti by zdravotní pojišťovny měly dál plně hradit robotické zákroky nemocným s rakovinou.

„V ČR bylo provedeno téměř 6 000 robotických operací. Všechny u onkologicky nemocných. Nedovedeme si představit, že bychom měli tuto operativu zastavit. Pro lidi s rakovinou by to byla ztráta,“ uvedl předseda České společnosti robotické chirurgie a přednosta urologické kliniky olomoucké fakultní nemocnice Vladimír Študent.

Se zavedením nadstandardu počítá reforma zdravotnictví. Podle ministra Leoše Hegera (TOP 09) by si lidé mohli v příštím roce začít připlácet na pět až deset zákroků, celý systém by měl fungovat od roku 2013. Mluví se o tom, že by k nadstandardním mohly patřit třeba právě operace robotem.

Robot je přesnější, rány se lépe hojí

Robot se používá podle něj třeba při operacích rakoviny prostaty, dělohy a konečníku. Robotická operace pro nemocné představuje menší zátěž a také menší ztrátu krve i riziko komplikací, uvedli lékaři. Klasická operace, při níž se odstraní prostata, vyjde na 43 až 80 tisíc korun. Laparoskopický zákrok stojí kolem 83 tisíc a robotický pak 136 tisíc. Cena ozařování se pohybuje od 106 do 230 tisíc korun. „Robotická operace je levnější než ozáření a přitom má o 40 procent větší efekt z hlediska dlouhodobého přežití,“ poznamenal Študent.

V Česku existuje sedm center s osmi robotickými operačními systémy. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) na ně loni vydala zhruba 106 milionů korun. Podle ředitele VZP Pavla Horáka je částka přibližně stejná i letos a hradí se takové zákroky, při nichž je obtížné dostat se k postiženému místu v těle.