Omnipol koupil výrobce pasivních radiolokátorů ERA Pardubice

Praha - Společnost Omnipol koupila stoprocentní podíl ve firmě ERA Pardubice, která vyrábí pasivní radiolokátory Věra. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. „Hlavním smyslem této akvizice bylo zejména zachování všech poslední dobou poněkud ohrožených výrobních schopností společnosti ERA i do budoucna a vrácení unikátní, špičkové technologie po ne zcela vydařených zahraničních investičních projektech do českých rukou a pod plnou kontrolu českého zákonodárství,“ uvedl generální ředitel Omnipolu Michal Hon. ERA Pardubice totiž byla dceřinou společností americké firmy SRA International.

Pardubická ERA by podle Hona měla i nadále zajišťovat servis a modernizaci systémů dodaných české armádě i zahraničním zákazníkům. „Přirozeně, že získání této klíčové technologie významně přispívá k dosažení vize Omnipolu stát se předním světovým dodavatelem civilních a vojenských sledovacích systémů,“ dodal Hon.   

Podle generálního ředitele společnosti ERA Vladislava Hofmana pardubická firma díky začlenění do skupiny Omnipol posílí pozici na světovém trhu i mezi poskytovateli navigačních letových služeb a dodavateli vojenských sledovacích systémů.   

Firma Era vyrábí sledovací technologie pro řízení letového provozu, letištní provozy a pro oblasti vojenství a bezpečnosti. Nejznámější je její pasivní sledovací systém Věra, který dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.