EU vytýká českému školství vysoké platy i zvýhodnění dodavatelů

Praha – Audit Evropské komise vytýká zakázkám ministerstva školství přemrštěné, až stotisícové platy, neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty. Vyplývá to z dokumentů, jimiž disponuje Česká televize.

Evropská komise se ve svém auditu zaměřila na zakázky, které souvisejí s programem Vzdělání pro konkurenceschopnost, celkově sledovala projekty v hodnotě necelých 400 milionů. Zprávu o pochybení českého ministerstva školství při zadávání zakázek oznámila již včera. EK také anoncovala, že v některých případech pozastaví čerpání dotací z výše zmíněného programu. Ten přitom může českému školství přinést až 53 miliard korun.

Výtky Evropské komise týkající se rozmařilého plýtvání nyní bude muset objasnit ministerstvo školství i Ústecký a Středočeský kraj, které kontrolované projekty spravují. „My musíme odstranit chyby a projednat s Evropskou komisí návrhy na opatření, zavést je do praxe,“ potvrzuje nedostatky náměstek ministra školství Pavel Zaorálek.

Právě napravování chyb je podle EK silnou stránkou českých úřadů. Kritika (která další vyplácení dotací ohrožuje) ovšem směřuje k průběžnému hlídání projektů; to je podle Bruselu nedostatečné.

Výhrady EK
Zdroj: ČT24

VV viní muže z TOP 09 - TOP 09 žádá Dobešův konec

K nepříznivému auditu EK se politici vyjadřovali již včera; Věci veřejné, jejichž zástupcem je i ministr školství Josef Dobeš, viní především pracovníky ministerstva školství z předchozího volebního období. „Je to výsledek smutné práce pana náměstka Vituly v roce 2008 a v roce 2009, kdy byly špatně naprogramovány a nastartovány zásadní projekty,“ reagoval na kritiku Bruselu předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta.

Podle informací Radiožurnálu ovšem nesou odpovědnost i současní představitelé ministerstva. Kontrola totiž podle písemného vyjádření Evropské komise sahala až do května letošního roku. „Audit se samozřejmě zaměřuje na průběh projektu!“ hájí se ve shodě s informacemi ČRo Jan Vitula (TOP 09). Bývalý náměstek ministra školství a šéf sekce eurofondů do roku 2010 tak upozorňuje na to, že chyby během chodu projektu už nemohl způsobit on – navzdory tvrzení Víta Bárty.

Ministr Dobeš se dnes k výtkám bruselského auditu vyjádřit nechtěl, tiskové prohlášení vydá v pondělí. Na středu pak svolal tiskovou konferenci, informoval Dobešův tajemník Václav Koukolíček.

Celý případ má i svůj ryze politický rozměr. Právě Vitulova TOP 09 totiž hlasitě požaduje Dobešovo odvolání. Podle předsedy poslanců TOP 09 a STAN Petra Gazdíka by Dobeš měl z výsledků vyvodit osobní odpovědnost.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Výtky směřují i k Dobešově personální politice

TOP 09 vadí i personální politika ministerstva; Dobeš totiž jen za rok a půl působení ve svém úřadě vyměnil zhruba dvacet lidí ve vrcholných pozicích; má už pátého vrchního ředitele kabinetu, pět lidí se vystřídalo také na pozici vrchního ředitele eurofondů, v pozici náměstka pro vysoké školy došlo ke změně čtyřikrát. Tiskovou mluvčí vystřídal ministr také počtvrté.

Na dotaz, kolik přesně lidí ze všech vedoucích pozic za rok a půl odešlo, ministerstvo během uplynulých 14 dnů neodpovědělo. Podle bývalých zaměstnanců jich byly desítky. „Myslím si, že na celém ministerstvu bylo v pohybu obrovské množství lidí. Zejména zajímavé je, že mnoho lidí, kteří tam přišli s tímto panem ministrem, po krátké době samo odešlo,“ uvedla bývalá ředitelka odboru rovných příležitostí ve školství na MŠMT Michaela Marksová-Tominová.

Vydáno pod