Vedení někdejší DS dostalo za své výroky mírnější tresty

Brno - Brněnský krajský soud dnes zmírnil tresty pro šest členů nejvyššího vedení někdejší Dělnické strany (DS) v čele s Tomášem Vandasem za extremistické výroky z prvomájové demonstrace v roce 2009 v Brně. Loni je brněnský městský soud potrestal pokutami a podmínkami od čtyř do osmi měsíců. Právě pokuty dnes odvolací soud zrušil, podmínky ale ponechal. Odsouzení s verdiktem nesouhlasí a obrátí se Nejvyšší soud. Vandas zároveň uvedl, že za svými výroky si dál stojí. Krajský soud se případem zabýval už podruhé, poprvé rozsudek kvůli chybám v řízení zrušil.

Předseda odvolacího senátu krajského soudu Karel Hortík v odůvodnění dnešního verdiktu uvedl, že pokuty byly uloženy v rozporu se zákonem. Městský soud podle něj dostatečně nezkoumal majetkové poměry všech obžalovaných, nemohl tedy správně vypočítat výši pokuty. Na vině odsouzených se ale nic nemění, proto odvolací soud ponechal podmíněné tresty a jejich výši nezměněné. Brněnská soudkyně Šárka Schinzelová uložila již předloni v listopadu šestici podmínky od čtyř do osmi měsíců a pokuty od 20 do 30 tisíc korun.

Vandas: Za svými výroky si stojím, trest by měl být zrušen 

Před soudem dnes stanul i bývalý šéf Dělnické strany a současný předseda nástupnické Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, kterému soud potvrdil trest čtyři měsíce vězení s podmíněným odkladem na 20 měsíců. Na květnové demonstraci měl mluvit například o ničivé přistěhovalecké vlně tsunami, která zničí vše, co je nám drahé. Dnes uvedl, že na svých slovech dál trvá, protože prý na ně došlo. Podobné tresty jako Vandas dostali i jeho straničtí kolegové, kteří údajně pronesli slovní útoky proti Romům a jiným menšinám.

„Jednoznačně to považuji za politickou kauzu a snahu nás zastrašit, abychom nevyvíjeli politickou činnost,“ řekl loni k výroku soudu Vandas. Podle státního zástupce Jana Laty ale šlo o výroky, které byly nenávistné vůči imigrantům, vůči Romům a které zjevně odkazovaly na nacistické hnutí.

Proces se konal za zvýšených bezpečnostních opatření, protože se očekávalo, že odsouzené přijdou podpořit i pravicoví radikálové. Dorazilo deset diváků a výtržnosti jednání nedoprovázely. Po celou dobu jednání byla v pohotovosti posílená justiční stráž. Před justičním palácem dohlížely na pořádek policejní hlídky.