Pospíšil podal čtyři kárné žaloby

Praha – Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dnes podal kárné žaloby na čtyři pražské vrchní žalobce kvůli kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). Je mezi nimi bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, náměstek Libor Grygárek, Ladislav Letko, který případ MUS dozoroval, a Marcela Kratochvílová. Žaloby má kárný senát projednat v první polovině tohoto roku. O možném dočasném zproštění žalobců výkonu funkce chce ještě ministr jednat s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem.

Kárná žaloba se týká postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné. Pospíšil se domnívá, že někteří žalobci kauzu záměrně protahovali. Kárný senát má tak nyní podle ministra rozhodnout, zda byl postup žalobců v rozporu se zákonem, nebo zda pouze uplatnili svůj právní názor. Veřejnost se tak dozví, zda pochybila justice, nebo ministerstvo financí.

Rampula, Grygárek a Letko už dříve ve společném prohlášení uvedli, že si nejsou vědomi jakéhokoliv pochybení: „V předmětné věci se necítíme vinni jakýmkoliv pochybením.“ Mimo jiné také uvedli, že Pospíšil by měl přezkoumat odpovědnost i dalších „zainteresovaných“ státních zástupců. V žádné kauze podle nich nelze postupovat selektivně jen vůči vybraným lidem a vytrhávat z kontextu jen určitý časový úsek řízení. Takový postup by podle nich svědčil o účelovosti.

Ministerstvo chce kvůli vyvedení peněz podat do dvou týdnů civilní žalobu

Ministerstvo financí chce také kvůli vyvedení peněz z MUS do dvou týdnů podat ve Švýcarsku civilní žalobu. Informoval o tom v nedělních Otázkách Václava Moravce ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Pospíšil se domnívá, že v případě civilní žaloby má Česko šanci na úspěch. Spor se ale může táhnout několik let. 

Švýcarsko začalo privatizaci MUS vyšetřovat v červnu 2005 kvůli podezření, že z firmy byly přes její vedení do země nelegálně vyvedeny peníze a „vyprány“. Švýcaři kvůli tomu zablokovali přes 12 miliard korun.