V neděli odstartovaly zápisy do prvních tříd

Praha – Na základních školách odstartovaly v neděli zápisy do prvních tříd. Podle odhadů ministerstva školství k nim letos zamíří 132 tisíc dětí, což je o asi sedm tisíc více než v loňském roce. Budoucí prvňáčky čeká rozhovor s paní učitelkou, budou také malovat obrázky nebo recitovat říkadla. Česko totiž jako jedna z mála zemí v EU přihlíží při zápisech kromě věku i k takzvané školní zralosti. Termíny zápisu si pořádá každá škola sama, musí je však uskutečnit do 15. února.

Netradiční začátek zápisu prvňáčků školy neodradil a hned několik z nich využilo tohoto termínu, jako například 14. ZŠ v Plzni, která uspořádala pro děti a rodiče zábavné odpoledne s krtečkem. „Zápis dětí do prvních tříd by měla být rodinná záležitost. Tak jsme předpokládali, že s tím dítětem přijde jak maminka, tak tatínek, a musím říct, že se nám to dneska potvrdilo,“ konstatuje ředitelka 14. ZŠ Plzeň Helena Lišková. 

Budoucí školáci musí u zápisu ukázat, že už mají dostatečné pohybové schopnosti, představivost a slovní zásobu. Jak konkrétně se o tom učitelky přesvědčí a jaké úkoly dětem dají, je na nich. Jestli umí dítě počítat, jak se soustředí nebo jak dokáže rozlišovat geometrické tvary, zkouší učitelky často prostřednictvím hry. 

Každá škola přijímá přednostně děti ze své spádové oblasti. Většina se jich ale kvůli slabším populačním ročníkům úplně nenaplní a rodiče si mezi školami díky tomu můžou vybírat. Většina škol sice kvůli slabým populačním ročníkům bez problémů přijímá, například na sportovní nebo jazykové školy ale může být nával.

K zápisům mohou přijít i děti, kterým bude šest let až v průběhu následujícího školního roku. V tom případě ale musejí přinést doporučení ze školské poradny, případně od lékaře. Potvrzení od odborného lékaře nebo psychologa musejí předložit i rodiče žádající pro svého potomka odklad povinné školní docházky. Každý rok má odklad až pětina dětí, častěji chlapci než dívky. Žádost musejí rodiče podat řediteli školy nejpozději do 31. května.

Vydáno pod