Za děti s odkladem se bude platit až od roku 2013

Praha - Teprve výklad, který na svých stránkách zveřejnilo ministerstvo školství, vnáší světlo do zmatků kolem nového školského zákona. Mateřské školy dosud nevěděly, jestli mají vybírat poplatky i za děti, které dostaly odklad povinné školní docházky a ve školce zůstaly o rok déle. Poslední rok ve školce před nástupem do školy je totiž jinak zdarma. Ministerstvo udělalo ve věci jasno – letos rodiče předškoláků s odkladem ještě platit nemají, od příštího roku už ale ano.

Měsíční poplatek ve veřejných mateřských školkách vyjde od několika set po zhruba dvanáct set korun. S tím, jestli ho vybírat už teď, si lámali hlavu ředitelé mnoha školek. Ministerstvo proto muselo po dvou týdnech platnosti zákona říct, co přesně norma znamená.

S hlavolamem v podobě novely školského zákona ze začátku válčila i ředitelka školky v Praze-Řepích Alena Lucová: „Zpočátku jsme si s tím já ani kolegyně ředitelky nevěděly rady, protože to nebylo zcela jasné. Bylo by lepší, abychom měli podobné věci vyřešené dřív, než zákon vyjde.“

„Je to dáno výkladem, který teď visí na stránkách ministerstva. Je důležité si ho podrobně přečíst. Pokud chtějí peníze po dětech s odkladem již nyní, jdou proti dikci zákona,“ upozorňuje náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Poplatky se budou týkat všech dětí, které zůstanou ve školce o rok déle. Bez ohledu na to, jestli se tak rozhodli rodiče sami nebo jim to doporučili odborníci. „Je to kompromisní řešení, protože odklady narůstají. V minulosti byly hodně zneužívány právě proto, že byly bezplatné,“ dodává Němec. „Domníváme se, že rodiče by neměli platit za něco, co nemůžou ovlivnit. A to je zralost nebo nezralost jejich malých dětí,“ kritizuje úpravu zákona Kateřina Kubešová ze společnosti EDUin.

Podle ministerského výkladu se poplatky netýkají dětí, které si nástup do školy odložily ještě v loňském roce. Od rodičů, kteří odloží nástup svých dětí do školy až letos, pak můžou chtít školky poplatky nejdřív od 1. 1. 2013.