Pitr se hodlá vrátit do Česka

Praha – Kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr se rozhodl dobrovolně vrátit do Česka. Píše to server iDnes.cz s odvoláním na Pitrova advokáta. Od roku 2010 je podnikatel ve švýcarské vazbě a od tamních úřadů chtěl získat azyl, žádost však stáhl. Pražský městský soud Pitrovi obnovil proces z roku 2006, kdy byl společně s Miroslav Provodem odsouzen za daňové úniky.

Server píše, že jde hlavně o reakci na verdikt z konce loňského roku, kdy pražský městský soud rozhodl o obnovení Pitrova procesu z roku 2006. Tehdy byl společně s Miroslavem Provodem odsouzen na pět let do vězení za daňové delikty z roku 1994. Roli prý ale hrály i osobní důvody. „Můj klient vzal v úvahu i dlouhodobé odloučení od své rodiny a ve snaze zásadně přispět ke zrychlení trestního řízení v jeho věcech a k jeho zjednodušení učinil dnešního dne ve spolupráci se svými švýcarskými advokáty krok směřující k tomu, aby byl bez odkladu vydán do České republiky,“ cituje server obhájce.

Křivánek zdůraznil, že je to Pitrovo dobrovolné rozhodnutí, které již loni avizoval Městskému soudu v Praze. Už tehdy prý uvedl, že za odpovídajících okolností je připraven souhlasit s vydáním do ČR.

Uprchlý podnikatel byl zadržen předloni v červenci ve švýcarském Svatém Mořici a od té doby je ve švýcarské vydávací vazbě. Česká republika totiž okamžitě požádala o jeho vydání a na konci září tamní nejvyšší federální soud české justici vyhověl. Pitr však kvůli obavě o život a údajné podjatosti české justice požádal ve Švýcarsku o azyl. Jeho žádost sice federální úřad pro migraci zamítl, věc ale nyní řeší švýcarský soud.

Obnovené řízení, které Pitr loni vybojoval, se týká kauzy údajných daňových deliktů. Pitr prý pomocí fiktivních faktur vymáhal po finančních úřadech vrácení daní, na které neměl nárok a připravil stát asi o 51 milionů korun.

Telefonát Heleny Markusové (zdroj: ČT24)