Klasnová: Pokud bude Bárta nepravomocně odsouzen, složí mandát

Praha - Pokud bude předseda poslanců Věcí veřejných Vít Bárta nepravomocně odsouzen, složí poslanecký mandát. V Českém rozhlase-Radiožurnálu to dnes řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Podle Bártovy manželky už také avizoval, že se tak zachová.

„My máme etický kodex Věcí veřejných a podle toho se tak musí zachovat a Vít Bárta už avizoval, že by se tak zachoval,“ řekla Klasnová. Není tak podle ní nutné, aby ho k tomu někdo vyzýval, jako to učinil třeba místopředseda VV Tomáš Jarolím.

Neformální lídr VV Bárta stojí před soudem v ostře sledované kauze údajné korupce v nejmenší vládní straně. Soud možná už tento týden rozhodne nepravomocně o tom, zda exministr dopravy Bárta svým stranickým kolegům půjčoval, nebo je korumpoval.

Podle obžaloby se Bárta snažil uplatit nyní nezařazené poslance Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí (dříve VV). Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 000 korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Škárka prý úplatek vzal a část použil. Bárta tvrdí, že šlo o půjčky.

Před trestním senátem se vystřídalo přes 30 svědků, včetně špiček VV a některých členů vlády. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) proces nezavdává důvod pro změny v kabinetu, neboť jeho současní členové v kauze nefigurují.

Vydáno pod