Jarolím: Ministr Dobeš by měl být vyloučen z VV

Praha - Podle bývalého stranického místopředsedy Tomáše Jarolíma by měl být ministr dopravy Pavel Dobeš vyloučen z Věcí veřejných. Dobeš podle něho „hrubě a úmyslně“ porušil stanovy strany, když ve veřejném vystoupení odmítl podat demisi, jak chtělo po ministrech VV grémium. Jarolím stál u zrodu nynější vládní krize, když zřejmě nejhlasitěji vyzýval k odchodu ministrů nejmenší vládní strany z kabinetu.

K podmíněnému podání demisí zavázalo ministry VV stranické grémium v úterý. Dobeš to ale o den později na tiskové konferenci výslovně odmítl. „Jako člen krajské rady Ústeckého kraje budu ještě před příštím grémiem prosazovat přijetí krajského usnesení, které požaduje vyloučení ministra dopravy Pavla Dobeše z našich řad,“ napsal Jarolím v dopise spolustraníkům.

Ministr dopravy na pražském magistrátu
Zdroj: ČT24

Demise navzdory usnesení tehdy nepodali ani ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a vicepremiérka Karolína Peake. Peake rovněž v dopise členům VV upozornila na to, že nejmenší vládní strana má poslední šanci.

„Náš problém je kromě nepochybné nezkušenosti také to, že namísto pozitivní prezentace úspěchů se buď utápíme ve vnitřních problémech, nebo se soustředíme na útočení na všechny ostatní, případně na odrážení útoků zvenčí. Ničeho takto ale nedosáhneme,“ uvedla Peake.

ODS dala ve středu VV na jednání o budoucí podobě vlády týden. Nabídla revizi vládního programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Musí se ale hlavně dohodnout kroky ke stabilizaci státního rozpočtu. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby, na které se podle předsedy a premiéra Petra Nečase už asi dva týdny chystá. Podobně jako ODS se vyjádřila také TOP 09. Rozhodující jednání o budoucnosti koalice se uskuteční v úterý.