Kalousek chce rušit ambasády. Pozor na export, varuje Kuba

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) plánuje v rámci úsporného balíčku zrušit deset procent stálých misí v zahraničí. Od tohoto opatření si slibuje ušetřených sto milionů v resortu svého stranického šéfa Karla Schwarzenberga. K velvyslanectvím v Kostarice, Venezuele, Angole, Kongu, Keni a Jemenu, které stát zrušil v posledních dvou letech, tak má do dvou let přibýt zhruba 10 dalších. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) ale může takový plán ohrozit exportéry.

Ministerstvo zahraničí už v minulých dvou letech propustilo ze zastupitelských úřadů přes 300 zaměstnanců. Další propouštění by prý mohlo zkomplikovat pomoc Čechům, kteří se na zahraničních cestách ocitnou v nouzi. „To už by mělo výrazný vliv na podporu byznysu a na zájmy ochrany českých občanů v zahraničí,“ uvedl Schwarzenbergův mluvčí Vít Kolář. Miroslav Kalousek je ochotný o svém plánu jednat, každému konkurenčnímu návrhu ale klade zásadní podmínku: „Že bude znamenat větší, nikoli menší úspory, než které my navrhujeme.“

Česká republika disponuje ve světě 84 velvyslanectvími, 10 stálými misemi a 14 generálními konzuláty. Kterých misí by se mohlo rušení týkat, ale ministerstvo zahraničí předem vždy úzkostlivě tají, dokud to neprobere se zástupci dotyčných států.

Ministr průmyslu Kuba varuje především před unáhleným rušením úřadů v Jižní Americe, Africe a Asii. Mohlo by to podle jeho vyjádření pro ČT „významně ohrozit“ českou ekonomiku a export. Vývoz z ČR představuje 80 procent českého HDP, už zrušení šesti velvyslanectví mimo Evropu prý pocítil. „Že se nemůžeme opřít o kvalitní diplomatický servis a podporu českého velvyslanectví, exportéři velmi cítí,“ potvrzuje viceprezident Svazu průmyslu a obchodu Radek Špicar. Dobrým příkladem je podle něj Venezuela, kde dnes už zrušené české velvyslanectví pomáhalo českým exportérům zorientovat se v často se měnících dovozních clech.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod