Paroubek: Talentovaný Rath se stal součástí korupčního systému ČSSD

Praha – David Rath je nejnadanější člověk v sociální demokracii, bohužel se ale stal součástí jejího korupčního systému. Myslí si to někdejší předseda strany a současný šéf národních socialistů Jiří Paroubek, podle něhož by k Rathovu zatčení nedošlo, kdyby stranu opustil spolu s ním.

„Kdyby byl býval odešel (z ČSSD) se mnou, tak se zcela nepochybně nic takového nestalo. To je teze jedna. A logicky z toho vyplývá, že on je bohužel součástí korupčního systému v rámci sociální demokracie. Prostě: kdyby odešel, mohl dělat politiku dál. Je mi to velmi líto u takového talentovaného člověka,“ řekl Paroubek.

Jiří Paroubek:

„David Rath ví, že jeho politická kariéra skončila, to je nesporné. Nemyslím si, že by bylo možné, pod takovou tíhou důkazů, se z toho dostat. Tato situace mě jen vede k názoru, že korupce v sociální demokracii mnoha lidem ve vedení nevadí, protože před ní zavírají oči. Vždy jsem hlasoval pro vydání všech lidí, kteří byli obviněni, nebudu dělat výjimku ani v tomto případě.“

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek v Interview ČT24 řekl, že „Filip Bušina je v Rathově kauze policejním informátorem.“ Někdejší investiční náměstek středočeských nemocnic a úzký spolupracovník Davida Ratha podle Jiřího Paroubka v případu figuruje. Paroubek sice důkazy nemá, ale svým tvrzením si je jistý: „Plácnutí do vody to není. Není to ale obvinění, když někdo spolupracuje s policií, je to lege artis.“ Bušina přitom dnes možnost, že by mohl mít na kauze podíl, odmítl.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Paroubek rovněž ostře kritizoval politiku sociální demokracie v krajích; strana podle něj ukázala, že není alternativou vůči pravicové politice, ale pouze jejím klonem. Ve vedení mnoha krajů, v nichž od roku 2008 vládne ČSSD, se prý nápadně často usazují „oranžová bratrstva“, pro něž je politika jen prostředkem k podnikání. ČSSD tak podle něj nesplnila své předvolební sliby, ale naopak „zkmotrovatěla“ stejně jako ODS. „Symbolem zrady programu a voličů je odmítnutí principu placeného zdravotnictví,“ řekl Paroubek.

Hašek: „Tiskovky“ neúspěšných politiků nemám čas sledovat

Místopředseda ČSSD a předseda Asociace krajů Michal Hašek v této souvislosti konstatoval, že Paroubkova slova pokládá za vyjádření lídra „malé politické strany, která v průzkumech veřejného mínění ukazuje, že se pravděpodobně ani nedostane do žádného krajského zastupitelstva“. Dodal také, že nemá čas sledovat tiskové konference „marginálních politických stran a neúspěšných politiků, jakým bohužel je v poslední době Jiří Paroubek“.