Rath si dával kvůli odposlechům pozor. Ale ne dost

Praha – Myslel si, že je na tom líp, protože má poslaneckou imunitu. Krátce před svým zatčením to Rath řekl svým komplicům. Netušil však, že tento rozhovor - stejně jako desítky dalších - si nahrává policie, která ho už několik měsíců vyšetřuje kvůli podezření na zneužívání dotací z evropských fondů. Dával si pozor na to, co říká do telefonu. Netušil ale, že odposlouchávací zařízení ho sledují i v jeho kanceláři a doma. Napíchlé byly i domy jeho kompliců a kancelář šéfky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové.

Policie nasadila v Rathově kauze odposlechy loni v listopadu. Do 14. května, kdy byl bývalý hejtman a vlivný člen ČSSD spolu se sedmi dalšími lidmi zatčen, získala desítky hodin materiálu, který stále analyzuje. Je totiž možné, že část rozhovorů souvisí i s jinými kauzami. Odposlechy posloužily soudu jako důkaz pro uvalení vazby na zatčenou osmičku. 

Zásadní odposlechy získala policie v domě Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. Zachytily i poslední okamžiky Davida Ratha a jeho kompliců na svobodě a jejich úryvky unikly do médií. 

V podvečer 14. května přijel Rath do domu Kateřiny Pancové a jejího partnera Petra Kotta v Rudné u Prahy. Na nahrávkách je jejich vtipkování i obavy z prozrazení. „Vy jste na tom hůř. Já mám imunitu. Kdybychom byli odhaleni, budu tvrdit, že to je celé provokace,“ říká na záznamu Rath. Společně poté řešili to, zda mají krabici ještě přelepit páskou. Mezi dveřmi pak údajně padla poslední věta od Petra Kotta směrem k Davidu Rathovi: „Tady máš to víno a pij střídmě.“

David Rath opustil dům před osmou hodinou večer. Hned poté byl zatčen. Policistům měl ukázat peněženku a kapsy a tvrdit, že v igelitce nese víno, které dostal na návštěvě. Vše to za okny sledovali i Kott s Pancovou. „Je tu URNA!“ reagoval Kott. „Tak to jsme v p…..,“ odpovídá Pancová. Poté údajně uklidňuje Kotta, že si policie určitě nejde pro ně. Několik vteřin nato jim policisté vykopli dveře.

Do médií unikl i záznam hovoru, kde Pancová říká Rathovi, že by chtěla mít „takový žlutý penízky“ a jak je důležité je dobře schovat.
Pancová: „Co má k dispozici. Jo. To bys byl hodnej. Já bych je chtěla i mít, takový hezký penízky.“
Rath: „Takový hezký penízky. Lesklý, takový žlutě, žlutě pěkný. Takový hezký, takový žluťoučký.“
Pancová: „Jo, jo, abych je měla. Nekazí se to, neplesniví. Můžeš je schovat dobře.“
Rath: „No, přesně. No, no.“ (smích)
Pancová: „Jenom je schovat někam.“
Rath: „Kam, do kapsičky?“
Pancová: „Do kapsičky, abych měla na zlý časy.“ (smích)
Rath se směje.

Mikrofony zachytily i jejich debatu, jak mohly kdysi v historii peníze zachránit život:
Pancová: „To bych byla jako ten car Nikolaj, přeci po nich stříleli a voni vůbec neumírali, protože byli všude vobložený tím zlatem a těma diamantama. Voni si mysleli, že je vochraňuje car, Bůh. Voni měli na sobě zlato, přece. To jsi nečet?“
Rath: „Ne, to jsem nečet.“

Fakt, že na odposleších je zachycen David Rath, věděli v době vyšetřování jen čtyři policisté. Ostatní pracovali na případu bez znalosti detailů. Rathovi právníci tvrdí, že o penězích v krabici nevěděl.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.