Lidé s duševním onemocněním budou mít péči i doma

Praha - Psychiatři z pražské vojenské nemocnice spustili pro pacienty unikátní novinku. Speciální tým sester se o lidi s duševním onemocněním stará nejen na oddělení, ale nově i doma poté, co nemocnici opustí. Vlastní terénní psychiatrický tým zavádí jako vůbec první nemocnice v Česku. Výsledkem by měl být menší počet opakovaných hospitalizací.

Dosud pacienty navštěvovali jen na pokojích, teď jim zvoní i přímo u bytu. Tomáš a Michaela jsou jedni z prvních členů nového terénního týmu. Kromě práce na oddělení jim tak přibyla nová směna.

Pokud lékař doporučí kontrolu pacienta i po propuštění, má díky terénním zdravotníkům neustále pod kontrolou jeho zdravotní stav i lékovou kázeň. „Pacienti ty léky často přestávají brát a to je jedna z nejdůležitějších věcí,“ podotýká psychiatr František Soukup.

  • Délka hospitalizace zdroj: ČT24
  • Počet hospitalizovaných pacientů zdroj: ČT24

V civilu a bez sanitky. Právě diskrétnost a citlivý přístup má tým v popisu práce. Na jedné schůzce s pacientem stráví terénní sestry zhruba hodinu. Každému z nich sestaví individuální plán přímo na míru.

„Ono je to velmi těžké, když pro vás realita je tak trošku jiná než pro vaše okolí,“ doplňuje Soukup.

S duševním onemocněním nebo poruchou je v Česku ročně hospitalizováno zhruba 24 tisíc lidí. Přes čtyři tisíce pacientů nemocnici nebo léčebnu do čtrnácti dnů opustí, několik desítek ale na lůžku zůstává i déle než půl roku.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)