Kvůli vazbě Rath znovu podal ústavní stížnost

Brno – Stíhaný exhejtman Středočeského kraje a poslanec David Rath ve středu podal druhou ústavní stížnost kvůli svému umístění do vazby. Policie vyšetřuje Ratha kvůli možnému přijetí sedmimilionového úplatku a ovlivňování zakázky na opravu zámku v Buštěhradu. Soud ho poslal do vazby na základě obav z manipulace svědků nebo útěku. Od té doby si Rath na postupy vyšetřovatelů opakovaně stěžoval. Protest proti rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem o vazbě už jednou zaslal, ústavní soudci ji ale v červnu odmítli. Rath nyní tvrdí, že krajský soud ignoroval údajné vady, na které poslanec v předcházející stížnosti upozorňoval.

Tentokrát Rath argumentuje tím, že se krajský soud nezabýval například podmínkami shromažďování důkazů proti poslanci a následným zbavením osobní svobody. Posouzení stížnosti dostal na starost místopředseda ÚS Pavel Holländer. Podle něho nelze předjímat, jak dlouho to potrvá. Většinou soud rozhoduje několik týdnů až měsíců. Do otevřených kauz, o kterých dosud pravomocně nerozhodly obecné soudy, zasahují ústavní soudci jen výjimečně.

Policie viní Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku. Policisté ho v polovině května zadrželi s krabicí, v níž byly peníze. Podle policie šlo o úplatek za zmanipulovanou zakázku týkající se opravy buštěhradského zámku. Rath později během proslovu ve sněmovně naznačil, že peníze byly určené na volební kampaň ČSSD. Středočeský státní zastupce Petr Jirát se proto v souvislosti s vyšetřováním kauzy zaměřil také na financování sociální demokracie. Rathovi advokáti nicméně zpochybňují postup policistů, žalobců i vazbu.

Za přijetí úplatku hrozí poslanci v případě odsouzení až dvanáctileté vězení. Spolu s ním obvinila policie dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či někdejšího poslance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji. Také další podezřelí jsou ve vazbě. Výjimkou je Ivana Salačová, kterou soud už propustil na svobodu.

Do vyšetřování kauzy se zřejmě zapojí také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Českému rozhlasu to počátkem července řekl generální ředitel OLAF Giovanni Kessler.