Francouzští autisté poznávají Prahu díky speciálnímu projektu

Praha - Šest dívek a chlapců přijelo z Francie do Česka na výměnný pobyt. Nejde ale o ledajakou výměnu, řeč je o speciálním česko-francouzském projektu pro mladé lidi s autismem. Spolu s tuzemskými mladými lidmi tak Francouzi nejenom poznávají hlavní město, ale hlavně se učí komunikovat.

Autisté s Aspergerovým syndromem jsou inteligentní, okolí jim ale většinou nerozumí. Mají potíže ve společenských vztazích, nedostatek představivosti a neradi na něco čekají. I s tím musejí organizátoři francouzsko-českého pobytu počítat. Na čtrnáct mladých lidí ve věku od třinácti do pětadvaceti let dohlíží celkem 10 asistentů.

Skupina během týdne navštívila zoo, Pražský hrad, Žižkovskou věž, vojenské muzeum i památník na Vítkově. „Každý potřebuje cestovat, rozumět jiným kulturám a potkávat jiné lidi,“ podotkla asistentka francouzské skupiny. To ale není jediný důvod, proč projekt vznikl. Mimo cestování má také za úkol pomoci s největším problémem lidí s Aspergerovým syndromem, s komunikací.

Francouzi přijeli do Prahy minulý pátek, jejich pobyt končí v neděli. Českou skupinu čeká cesta do francouzské Bretaně, vyrazit by tam měla už příští léto.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)