Blažek chce změnit chystaný zákon o státním zastupitelství

Praha – Zpráva o plnění protikorupční strategie, kterou dostává kabinet Petra Nečase (ODS) každé čtvrtletí, v tom druhém za letošní rok hovoří o dokončení dalších osmi kroků. Mezi nimi se podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) objevují třeba návrhy zákonů o dohledu nad financováním politických stran nebo očekávaného centrálního registru přestupků. Ve zprávě se ale objevuje i kritika, třeba na adresu ministerstva spravedlnosti padla za postoj k novému zákonu o státním zastupitelství.

Výsledky ukazují na tři nesplněné body ministerstva spravedlnosti - kromě zřizování speciálních soudních senátů řešících boj s korupcí třeba také na návrh zákona, který ruší vrchní státní zastupitelství. Ministerstvo se ale hájí, že nedostalo od vlády pokyn k přípravě zákona. „Jde o nepochopení faktického a formálního stavu procesu, za ministerstvo to musím zdvořile odmítnout,“ přidal komentář náměstek ministra Daniel Volák.

Zákon se připravoval už za vedení Jiřího Pospíšila (ODS), jeho nástupce Pavel Blažek (také ODS) se ale nechal slyšet, že ho z vlády stáhne. Blažek hodlá v návrhu zákona přistoupit k některým změnám, podle Voláka v tomto ohledu chystá nějaká jednání. Právě za absenci těchto změn přitom kritizují vládu i nevládní organizace. Podle nich se má pracovat právě na tom, jak vrátit důvěru v soudy a státní zastupitelství. „Přijetí nového zákona o státním zastupitelství představuje velmi důležitý aspekt, který by posílil jeho nezávislost,“ tvrdí Radim Bure z Transparency International.

Vládní strategie boje proti korupci má 88 úkolů. Za polovinu funkčního období vlády Petra Nečase se podařilo splnit 62 bodů, což představuje 70 procent. Za nejvýznamnější se považuje například zpřísnění trestů za korupci veřejně činných osob. Dalším opatřením je zavedení Generální inspekce bezpečnostních sborů, která má nezávisle prošetřovat podezření na trestné činy policistů, hasičů, celníků nebo příslušníků vězeňské služby. A platí také zákaz losovaček. Řada plánů ale stále zůstává nesplněna; vláda plánuje ještě dotáhnout do konce třeba velmi diskutované téma úpravy zákonů řešící dotace a granty, aby nedocházelo k manipulacím. Nadále se pracuje na zlepšení transparentnosti nakládání s veřejným majetkem.

Kritika míří i do Poslanecké sněmovny a senátu. Strategie vlády počítá se změnou jednacího řádu, která sleduje zákaz tzv. přílepků, tedy narychlo přidaných zákonů. Senátoři přitom do sněmovny už poslali návrh, jak jednací řád změnit, poslancům se ale nelíbí a chtějí prosadit vlastní. Připravuje ho předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Ve zprávě se píše i o splnění plánu na ochranu lidí, kteří na korupci upozorní, nebo o trestní odpovědnosti právnických osob, která již legislativním procesem až do zákoníku prošla. Ostatní ale, byť je vláda považuje za splněné, stále ještě v praxi nefungují, a to jí také vytýká opozice.

Protikorupční postup vlády tématem Událostí (zdroj: ČT24)