Podle policie v Česku vražd dlouhodobě ubývá

Praha – Devětadevadesát vražd vyšetřovali čeští kriminalisté během letošních prvních šesti měsíců. To je o čtrnáct vražd více než ve stejném období v loňském roce. V roce 2009 a 2010 pak bylo za pololetí zavražděno osmdesát sedm, respektive osmdesát šest lidí. Dlouhodobě však počet vražd klesá. Vyplývá to z policejních statistik zveřejněných na internetových stránkách.

Devatenáct místo loňských dvanácti vražd museli řešit pražští policisté, o dvě více vyšetřují také středočeští kriminalisté. Naopak na Vysočině se letos policisté zabývají oproti loňským čtyřem vraždám či pokusům o ně pouze dvěma. Dlouhodobě jejich počet klesá. V roce 2008 bylo zabito celkem 202 lidí, předloni a loni shodně 173. Policii se daří odhalit přibližně devět z deseti vrahů.   

Kriminalisté se například stále snaží objasnit dvojnásobnou vraždu, která se stala v první polovině července v Tymákově na Plzeňsku, kde mrtvé manžele v rodinném domku našel jejich syn.   

Za pololetí se celkový počet trestných činů snížil o tři procenta na zhruba 157 tisíc skutků. Mírně se zvýšila objasněnost, která se nyní pohybuje přes 37 procent. Podle statistik meziročně ubyl počet násilných, majetkových i hospodářských trestných činů, mravnostních deliktů policie evidovala stejný počet jako loni. Policisté řešili například o 1 700 krádeží vloupáním a 1 800 krádeží prostých méně. 

Vydáno pod