Na Zlínsku a Vysočině mírní ČSSD kampaň proti restitucím. Bojí se úbytku voličů

Zlín/Jihlava - Sociální demokraté chtějí na Vysočině a ve Zlínském kraji před krajskými volbami výrazně omezit ostrou stranickou kampaň proti církevním restitucím. A to přesto, že právě ČSSD je autorem billboardů, na nichž se ruka duchovního natahuje po pytli s penězi. V těchto krajích se hlásí ke katolické církvi největší procento lidí a místní straníci se obávají, že by je kontroverzní billboardy proti restitucím mohly poškodit.

Naše kampaň před krajskými volbami proti navrácení 134 miliard církvím bude viditelná a plošná, tvrdily ještě před pár dny špičky ČSSD. Teď chce ve dvou křesťansky nejsilnějších regionech místní ČSSD ostrou kampaň co nejvíc upozadit.

„Tato celostátní kampaň nebude převzata do priorit našeho kraje,“ potvrdila Milena Kovaříková, radní Zlínského kraje a kandidátka v krajských volbách za ČSSD. „Téma církevních restitucí je velmi citlivé,“ dodala. „Tuto kampaň v kraji Vysočina nebudeme využívat,“ uvedl i vicehejtman Kraje Vysočina Vladimír Novotný, jenž také ve volbách kandiduje.

Křesťanská víra v Česku
Zdroj: ČT24

Na Vysočině se ke křesťanství hlásí téměř čtvrtina lidí, na Zlínsku je věřících téměř třicet procent obyvatel. Místní sociální demokraté se tak zřejmě právem domnívají, že příliš silná kritika restitucí by mohla stranu před volbami poškodit. „Slušného voliče tato kampaň spíše odpudí a je možné, že ho přitáhne k nám,“ nepovažuje takové obavy za liché Petr Gazdík z TOP 09, kandidát na hejtmana Zlínského kraje.

Vedení ČSSD, které plakáty vymyslelo, s nimi chce i přes výhrady krajských politiků oblepit celou zemi. „To téma je aktuální v celé České republice,“ domnívá se předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.  České církve přirovnaly kampaň  k nacistické a komunistické propagandě. Sociální demokraté ale říkají, že nekritizují církve, ale jen zákon o církevních restitucích.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)