Ročně se u nás popálí na 600 dětí, do běžného života se vracejí těžko

Praha - Děti, které se léčily s rozsáhlými popáleninami, mívají často problémy při návratu do běžného života. V péči psychologů můžou být i řadu let. Často se bojí kontaktu s lékaři nebo vrstevníky, někdy se upnou na jednoho z rodičů a s dalšími lidmi odmítají komunikovat. Každý rok se v České republice popálí na 600 dětí a většina se bude s následky potýkat do konce života.

Popáleniny patří k nejzávažnějším dětským úrazům. Každý rok se v Česku popálí asi 600 dětí, z toho zhruba třetina v Praze. Příčiny úrazu se různí podle věku. Nejmenší děti se většinou zraní doma a může za to chvilková nepozornost dospělých. U větších dětí dochází nejčastěji k popáleninám od hořícího oděvu. Většinou zkoušejí, co umí zapalovač, manipulují se vznětlivými látkami a patří sem i úrazy způsobené elektřinou.

Nejčastější příčiny úrazů:

  • Děti do 3 let – horká tekutina (čaj či polévka)
  • Starší děti – zápalky, hořlaviny, elektřina

Zápalné láhve vyrobené extremisty popálily na 80 procentech těla také pětiletou Natálii z Budišova. Natálčina matka přiznává, že tři a půl roku po útoku na jejich dům holčička nikomu nevěří a do školy mezi své vrstevníky nechce. Dívka se dostane do stresu, i když spatří bílý plášť. „Jak poroste její kůže a tak, jak se bude vyvíjet v rámci růstu, budou nutné další rekonstrukce,“ upozorňuje primářka Hana Klosová z Popáleninového centra v Ostravě. 

Popálený Dan
Zdroj: ČT24

Chlapec s popáleninami na 90 procentech těla se vrací na Vánoce domů

Podobné trauma zažil i osmiletý Dan, který byl hospitalizován před sedmi měsíci s těžkými popáleninami na 90 procentech těla. V březnu se během hry na zahradě omylem polil ředidlem, které začalo hořet. Podobná zranění zatím přežilo jen málo dětí. Lékaři využili i umělou kůži a Dana se nakonec podařilo dostat z nejhoršího. „Umělá kůže přiroste a tělo si ji přestaví ve vlastní tkáň,“ dodal přednosta Kliniky popáleninové medicíny Ludomír Brož. Chlapec nyní absolvuje náročná cvičení, která mají pomoci s pohybem a správným hojením. Teď ho čeká pobyt v lázních a Vánoce už by měl strávit doma s rodinou.

Dětem s popáleninami u nás pomáhají v návratu do běžného života i dobrovolníci. Například občanské sdružení Bolíto nebo Sdružení na pomoc popáleným dětem nabízejí pomoc psychologa nebo organizují rekondiční pobyty.

Stigma popálených dětí tématem Událostí (zdroj: ČT24)