Koalice ČSSD a KSČM na Hradecku zpečetěna

Hradec Králové - Představitelé ČSSD a KSČM v Královéhradeckém kraji podepsali koaliční smlouvu o spolupráci ve vedení kraje. Koalice bude mít těsnou většinu jednoho hlasu, hejtmanem bude nadále sociální demokrat Lubomír Franc. V devítičlenné radě obsadí ČSSD šest míst, komunisté tři křesla, vyplývá z dohody. Rada už čelí kritice, kromě účasti komunistů se opozici nelíbí hlavně plánované přesunutí dne jednání zastupitelstva ze čtvrtka na pondělí. Křehká rada si tak chce zajistit účast zastupitelů, kteří jsou rovněž senátory.

Koaliční smlouva obsahuje sedm záměrů, které budou součástí programového prohlášení. Koalice chce například dokončit reformu zdravotnictví při zachování nynější sítě krajských nemocnic. Prioritou budou i opravy silnic. „Programové prohlášení rady připravíme do 30 dnů po ustavujícím zasedání zastupitelstva, předpokládám do konce roku,“ řekl Franc.

Podle hejtmana dosud není stanovený termín ustavujícího jednání zastupitelstva. „Zatím jsou dva termíny 19. a 26. listopadu, ale stížnost na volby v hradeckém kraji se dostala až na Nejvyšší správní soud, takže ani tyto dva termíny nemusí být konečné,“ řekl Franc.

Hejtman Lubomír Franc (ČSSD)
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Hejtman bude mít dva náměstky, zatímco v minulém volebním období začínal se čtyřmi a končil se třemi.

  • Prvním náměstkem podle koaliční dohody bude Otakar Ruml (KSČM), který bude zodpovědný za regionální rozvoj a územní plánování.
  • Druhým náměstkem bude Karel Janeček (ČSSD) a bude mít na starost dopravu.

Neuvolněný radní Josef Táborský (ČSSD) se bude věnovat ekonomice a evropským záležitostem. Jan Tippner (ČSSD) bude v radě odpovědný za životní prostředí a zemědělství. Zdravotnictví bude mít na starosti Jana Třešňáková (ČSSD), sociální demokrat Josef Dvořák (ČSSD) bude mít v gesci investice. O školství a kulturu se v radě postará Táňa Šormová (KSČM), Josefu Lukáškovi (KSČM) připadne sociální oblast.

Koaliční smlouva navrhuje ustanovení deseti výborů, oproti jedenácti v minulém volebním období. Placení předsedové výborů budou tři oproti šesti v minulém období. Placeným předsedou finančního výboru bude Petr Kebus (KSČM). Jiří Franc (ČSSD) bude placeným předsedou výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Placený bude i šéf kontrolního výboru. „Tento post nabízíme opozici,“ řekl Franc. Plat šéfa výboru je přes 52 tisíc korun měsíčně.

Funkci předsedy výboru pro regionální rozvoj a cestovní ruch obsadí Petr Luska (ČSSD), sociálního výboru Otakar Kalenda (ČSSD), zdravotního výboru Pavel Trpák (ČSSD) a výboru pro dopravu František Vrabec (KSČM). Místa předsedů výboru pro kulturu a památkovou péči, výboru pro sport, tělovýchovu a volnočasové aktivity a výboru životní prostředí a zemědělství nabídla koalice opozici. „Stejně jako v minulém volebním období bude ve výborech 13 členů, koalice bude mít nadpoloviční většinu ve výborech. Výjimkou bude kontrolní, kde bude jen devět členů a opozice by v něm měla pět členů,“ řekl Franc.

Podpis koaliční smlouvy
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Koalice ČSSD a KSČM bude mít v zastupitelstvu většinu jediného hlasu a opoziční strany ji označily za velmi slabou. Hejtman Franc uvedl, že si je vědom, že jde o křehkou většinu. Pro spolupráci s komunisty nakonec hlasoval i zastupitel Jan Birke (ČSSD), který ještě 22. října tvrdil: „Pro koalici ČSSD s komunisty hlasovat nebudu.“ Nakonec se ale rozhodl „podřídit většině, když hrajete v jednom manšaftu“.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

První spor: Dny jednání zastupitelstva

„Koaliční smlouvu již podepsali všichni zvolení zastupitelé ČSSD a KSČM. Mluvili jsme i o tom, že je třeba, aby práce krajských zastupitelů dostala přednost i před prací v dalších funkcích, ať jsou to senátoři, či další,“ řekl Franc. Podle něj budou krajská zastupitelstva vždy v pondělí, kdy jsou volné dny v zákonodárných sborech. Z 12 zastupitelů ČSSD jsou totiž čtyři i senátory, a to Franc, Táborský, Trpák a Miroslav Antl. Dosud se zastupitelé scházeli ve čtvrtek.

Kvůli termínům jednání zastupitelstva se ale do – formálně dosud ještě neustavené – nové krajské vlády již pustila nová opozice. Podle krajského zastupitele a předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka mají senátoři v pondělí sice volno, zato však úřadují starostové. „Je to neúcta a arogance vůči komunálním politikům,“ zdůraznil.

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD před KSČM, Koalicí pro Královéhradecký kraj a ODS. Do zastupitelstva se dostali ještě TOP 09 a Východočeši. Po volbách v roce 2008 utvořila ČSSD koalici s Koalicí pro Královéhradecký kraj a se SNK ED, jež se letos do zastupitelstva nedostala.