Církve budou při prodeji majetku platit daň z příjmu, slíbil Nečas

Praha – Církve pochopí záměr vládní koalice podpořit v parlamentu pozměňovací návrh k církevním restitucím, který by jim zavedl povinnost zaplatit daň z příjmu při prodeji vráceného majetku. Uvedl to premiér Petr Nečas (ODS). Tuto novelu připravuje poslanec Michal Doktor. Důvodem je kritizovaný bod obsažený v restitučním zákoně, podle něhož první prodej nabytého majetku je osvobozen od daně z převodu nemovitostí a od daně z příjmu „My jsme se dohodli s panem poslancem Doktorem, že vzhledem k situaci, která je ve veřejných rozpočtech, že ponecháme u této restituce osvobození z daně z nemovitostí a zrušíme osvobození od daně z příjmu.“

Premiér se chce v této souvislosti se zástupci církví sejít. Na zrušení osvobození od daně z příjmu se s koalicí při nočním jednání sněmovny o církevních restitucích dohodl nezařazený poslanec Michal Doktor (dříve ODS). Díky této dohodě změnil Doktor postoj a vládnímu táboru pomohl dnes v noci přehlasovat senátní veto zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. 

Premiér zdůraznil, že vrácení daně nejde proti principu narovnání mezi státem a církvemi. „Je to dílčí úprava návrhu a jsem přesvědčen, že představitelé církví tuto úpravu pochopí,“ poznamenal. 

Poslanec Doktor připraví rychlý poslanecký návrh novely zákona, vysvětlil postup Nečas. Ve chvíli, kdy majetkové vyrovnání s církvemi vyjde ve sbírce zákonů, bude návrh co nejrychleji projednán a podle Nečase bude schválen. 

„Církvím bude do budoucna uložena povinnost platit daně tak, jako je platí každý jiný daňový poplatník, každá jiná právnická osoba takového druhu,“ vysvětlil ve středu poslanec Doktor. Sněmovna dnes v noci napodruhé schválila církevní restituce, koalice je prosadila přes odpor opozice a veto levicového Senátu. 

Klaus a Nečas
Zdroj: ČT24

Vše nyní visí na prezidentovi, ten se zatím nevyjádřil

Restituce církevního majetku, které trápily takřka všechny polistopadové vlády, již čekají jen na podpis prezidenta Václava Klause, který se k tomu, zda svůj podpis k zákonu přiřadí, odmítl vyjádřit. Koncem srpna svůj podpis podmínil dodáním záruky, že při vracení majetku nebude prolomena restituční hranice 25. února 1948. Premiér Petr Nečas (ODS) ho už v září ujistil, že zákon vychází z už platných restitučních zákonů a období, na které se vztahuje, jasně vymezuje. 

Současná podoba majetkového vyrovnání se začala rodit po volbách v roce 2010, kdy se stala jednou z priorit rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Loni v létě se pak vláda s církvemi dohodla na vypořádání, kdy bude vráceno 56 procent majetku, hlavně pole, lesy a rybníky, v celkové hodnotě 75 miliard korun. Sněmovna předlohu schválila v půlce července a nyní poslanci přehlasovali i senátní veto.

Brífink České biskupské konference (zdroj: ČT24)

Ne všechno se bude vracet, za něco stát zaplatí

Ministerstvo kultury poprvé zveřejnilo příklady budov, které se na základě přijatého zákona o církevních restitucích nebudou vracet, ale stát za ně zaplatí.

Konkrétní případy majetku, který je zahrnut ve finanční náhradě:

  • Nemocnice Valtice – vlastní město Valtice
  • Nemocnice Na Františku – vlastní hlavní město Praha
  • Statek Nebušice – vlastní hlavní město Praha
  • Zámek Řevnice – vlastní obec Řevnice
  • Zámek Horní Dunajovice – vlastní obec Horní Dunajovice
  • Zdravotní středisko Horoměřice – vlastní Středočeský kraj
  • Střední odborná škola vinařská ve Valticích – vlastní Jihomoravský kraj
  • Bývalé Arcibiskupské gymnázium v Praze Bubenči – vlastní stát (Ministerstvo vnitra)
  • Statek Horoměřice – vlastní společnost Agrivep, a. s.