Neplatné podpisy? U některých kandidátů se chystá přezkum

Praha - Dneškem končí první kolo ověřování podpisů na podpisových arších jednotlivých prezidentských kandidátů, doprovází ho ovšem zneklidňující zprávy. Agentura Mediafax přes víkend uvedla, že až polovina ověřovaných podpisů má být neplatná, tedy nedohledatelná v centrálním registru obyvatelstva. Ministerstvo vnitra o takové možnosti ale pochybuje, podle informací České televize nicméně k podrobnější kontrole přistoupí, protože u některých uchazečů našli kontroloři chyby víc než ve třech procentech případů.

Vnitro ověřuje údaje namátkově u 8 500 podepsaných lidí u každé petice. Pokud zjistí chyby u více než tří procent z nich, provede další kontrolu u stejně početného vzorku. Podle výsledků vnitro odečte příslušný počet podpisů z petice. Pokud tím klesne počet podepsaných lidí pod peticí pod 50 000, jde o důvod pro odmítnutí kandidátní listiny.

Na ministerstvu vnitra tak do dneška prošli téměř 70 tisíc podpisů. „První krok byl naskenování, druhý převedení do počítačových vět a ve třetím kroku se tyto věty protly se základním registrem fyzických osob,“ vysvětlil ředitel odboru všeobecné správy ministerstva vnitra Václav Henych.

Podle Henycha ale úředníci například nedokáží zcela zkontrolovat, jestli uvedení lidé archy opravdu podepsali, v evidenci obyvatel pouze ověřují bydliště a datum narození podepsaného. "Pokud je tato osoba v evidenci obyvatel a základním registru, bereme ji za ztotožněnou a tento hlas odpovídá,“ vysvětluje. To se elektronicky podařilo zhruba v sedmdesáti procentech případů, zbylou třetinu museli úředníci ověřit ručně; například zkoušeli přehazovat písmenka.

Několika kandidátům na českého prezidenta budou úředníci kontrolovat taky druhou část náhodně vybraných podpisů, přesnější informace ale ministerstvo tají. Zprávu agentury Mediafax potom odmítá úplně. „Vzhledem k tomu, že ověřování ještě nebylo dokončeno, zdá se mi zvláštní, že agentura už situaci nějak komentuje. Zdá se mi poctivé, aby prvním, kdo se dozví, jak oficiálně dopadl, byl buď ten navrhovatel, nebo kandidát,“ uvedl Henych.

Údaje po prvním kole kontrol nemají podle ředitele odboru všeobecné správy Václava Henycha význam. Případné druhé kolo prověrky prý může podíl chybných údajů zcela změnit.

Nejpozději do 23. listopadu se vydá rozhodnutí, ve kterém bude, že buď se někdo registruje, nebo se mu registrace odmítá. „Pokud by daný kandidát nebyl uspokojen, má dva pracovní dny na to, aby podal žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu, ten pak rozhodne,“ upřesnil Henych.

Podpisy prezidentských kandidátů
Zdroj: ČT24