Tomáš Pitr byl propuštěn z vězení

Praha - Soud podmíněně propustil kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra z vězení. České televizi informaci potvrdil mluvčí Vězeňské služby Robert Káčer. Vrchní soud Pitrovi letos v září potvrdil tříletý trest za vyvedení akcií společností Setuza a Milo Surovárny z Agrocreditu. Do verdiktu se mu započítal i jeden daňový delikt z roku 1994. Podnikatel si ale přes dva roky odseděl ve vazbě. Pitrův advokát proto už v září uvedl, že zřejmě požádá o podmíněné propuštění. Bez něj by podnikatel vyšel z vězení koncem července 2013. S informací přišel jako první server iDNES.cz.

Pitr vězení opustil dnes odpoledne. Podmínečné propuštění schválil Obvodní soud pro Prahu 6, státní zástupkyně ale podala stížnost. Konečné slovo tak měl Městský soud v Praze, který rozhodnutí obvodního soudu potvrdil a Pitra propustil se zkušební dobou na tři roky. „My jsme dnes potvrdili podmíněné propuštění Tomáše Pitra z výkonu trestu se současným stanovením tříleté zkušební doby,“ potvrdila mluvčí pražského městského soudu Martina Lhotáková.

Pitr po propuštění: Únava, strašná únava

Brány ruzyňského vězení opustil Pitr kolem třinácté hodiny. Měl prý jen pár osobních věcí. Poté odjel do své vily v Jesenici u Prahy. „Únava, strašná únava z toho stresu,“ odpověděl na otázku, jak se cítí. „Je to z toho stresu, to se nedá vysvětlit, kdo to nezažil. Ve vězení mi nejvíc chyběla rodina a děti, na všechno ostatní si zvyknete, že to nemáte.“

„Na Ruzyni se ke mně chovali slušně, stejně jako já k nim, takže jsem neměl žádné problémy ani žádná privilegia, prostě normální výkon trestu,“ řekl po propuštění. „Pracoval jsem, aby mi víc utíkal čas. Dělal jsem v prádelně.“

Pitr spolu s Michalem Zouharem vyvedli akcie z Agrocreditu v roce 2000. Firmě způsobili škodu přesahující 700 milionů korun. Podnikatel podle soudů porušil povinnost při správě cizího majetku, Zouhar mu k tomuto trestnému činu pomáhal. Do tříletého trestu se započítal i daňový delikt z roku 1994. Má jít o fiktivní zakázku na reklamu pro hotel Orlík a s ní související fakturu ve výši zhruba šesti milionů korun. Státní zástupce požadoval pro Pitra pět let za mřížemi. Vrchní soud ale v září zohlednil zejména délku trestního řízení. Od daňových deliktů uplynulo již 18 let, od vyvedení akcií pak 12 let. Několik let trvalo, než začala policie Pitra vůbec stíhat, také od obvinění do rozsudku uběhla značná doba.

Pitra ale ještě čeká soud ohledně dalších údajných daňových podvodů s více než dvacetimilionovou škodou, jichž se měl podnikatel v první polovině devadesátých let dopustit s Miroslavem Provodem. V obnoveném hlavním líčení byli Pitr i Provod v červnu obžaloby z daňových deliktů nepravomocně zproštěni, proti rozhodnutí se však odvolal státní zástupce.

Kontroverzní podnikatel se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho loni na počátku dubna přivezla ze Švýcarska do České republiky.

Reportáž Richarda Samka a vyjádření Tomáše Pitra (zdroj: ČT24)