Čeští lékaři bijí na poplach - a s nimi kolegové ze střední Evropy

Praha – Historicky první společný protest zdravotníků zemí Visegrádu uspořádali odboráři v nemocnicích v ČR, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. Důvodem je nespokojenost se směrem, kterým se v zemích ubírá zdravotnický systém; podle odborů jde proti potřebám pacientů. Zdravotníci se sešli pět minut po dvanácté. Půlhodinová akce, kterou v ČR pořádal Lékařský odborový klub (LOK), byla symbolická a péče o nemocné nebyla přerušena. Podpořilo ji na šedesát nemocnic, tedy asi třetina.

„Všechny čtyři země mají společné to, že výdaje na zdravotnictví jsou katastrofálně nízké, že solidní úroveň zdravotnictví a dostupnost zdravotní péče je dosahována na úkor podcenění práce zdravotníků, a to nejen lékařů, ale všech zdravotníků,“ uvedl k dnešnímu protestu předseda České lékařské komory Milan Kubek. „Všechny státy čelí ve větší či menší míře tendencím o komercializaci zdravotnictví a o jeho plnou privatizaci.“

Šéf LOK Martin Engel:

„Pacientům chceme vzkázat, že jsme na jejich straně, že bojujeme o záchranu systému a že jsme ji upřednostnili před tím, aby nám momentálně vzrostly platy. Vládě bych chtěl vzkázat, ať to nebere na lehkou váhu, že pokud se prokáže, že jsme schopni na půdorysu V4 pracovat, tak je dnešek první krok a rozhodně není poslední.“

V Česku se protest konal pod heslem Zachraňme zdravotnictví s dovětkem Nemocný systém je nebezpečný pro každého. Vůbec poprvé ho podporovala také sdružení nemocnic, organizace pacientů i zdravotně postižených. Obávají se zániku nemocnic, které nedostanou od zdravotních pojišťoven novou smlouvu. „Zdravotní pojišťovny sedí na pytli s penězi, ale směrují je jinam než do zdravotnických zařízení, a my šetříme na věcech, na kterých už se šetřit nedá,“ podotkl protestující lékař z Nemocnice Frýdek-Místek David Jurenka.

Předseda ČLK Kubek pro ČT připustil, že pokud nedojde k nápravě, lékaři evylučují, že akce přeroste do rozměrů přesahujících ráz kampaně Děkujeme, odcházíme. Během ní podala výpověď čtvrtina českých lékařů. K tomu jsou někteří doktoři připraveni i dnes.

Engel: Systém jde proti potřebám pacientů

Podle předsedy LOKu Martina Engela bylo cílem upozornit na to, že dle organizátorů akce se zdravotnictví ubírá směrem, který jde zcela proti potřebám pacientů. Zdravotnictví ohrožuje vpád trhu, živelná privatizace nemocnic a posilování pravomocí zdravotních pojišťoven, míní Engel.

Lékaři požadují trojnásobek průměrného platu a zvýšení plateb pojišťoven; podle zdravotníků ministerstvo rezignuje na svou úlohu a pravomoci přenechává pojišťovnám, což podle nich bude mít za následek to, že samy pojišťovny budou rozhodovat, které úkony a za kolik budou proplácet, a hrozí tak omezení dostupnosti lékařské péče.

„Pravomoc je naprosto neefektivním způsobem přesouvána do rukou zdravotních pojišťoven, které, jakožto subjekty chovající se tržně, další reformu budou dále provádět v neprospěch zdravotnických zařízení,“ uvedl vedoucí JIP ve frýdeckomístecké nemocnici Viktor Talafa.

Ministerstvo oponuje

Ministerstvo zdravotnictví se ale proti protestům ohradilo. „Musím se proti tomuto zásadně ohradit. Ministerstvo připravilo a prosadilo základní zákony, které vytýčily rámec pro poskytování zdravotní péče. Nicméně skutečně zdravotní pojišťovna je subjekt, který odpovídá za zdravotní péči pro svého pojištěnce,“ uvedl náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek s tím, že mantinely činnosti stanovilo memorandum mezi úřadem a pojišťovnami.

Oponuje i růstu mezd s tím, že jej de facto splnilo. „Mezi lety 2000 až 2012 vzrostl průměrný hrubý plat z 50 na 62 tisíc korun. Nárůst je to značný a žádný jiný veřejný sektor takový nárůst nezaznamenal,“ uvedl Nosek s tím, že v současnosti dosahuje násobku 2,4 a v některých fakultních nemocnicích již stojí na požadované hranici.

K rušení akutních lůžek, které vyhodnotí pojišťovny jako nadbytečná, mluvčí ministerstva Sršeň uvedl, že ČR má nejvíc akutních lůžek na počet obyvatel, například ve vyspělém Švédsku jich na stejný počet obyvatel mají polovinu. „Pro pacienty je informace o rušení nadbytečných lůžek pozitivní, protože rušit se budou jen pracoviště, která nejsou dost využita, mají tedy malé zkušenosti. Takže soustředěním se naopak péče pro pacienty zlepší,“ řekl.

V Praze má akce nejsilnější podporu v Nemocnici Na Bulovce, kam zavítá i Engel, a ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, kde na shromáždění vystoupí místopředseda lékařských odborů Miloš Voleman. V regionech budou shromáždění například v nemocnicích v Jihlavě, Táboře, Kyjově, Opavě, Pardubicích či Mostě.

Pohled za hranice - Slovensko:

Slovenští lékařští odboráři se spojili se zdravotními sestrami a porodními asistentkami. Protestovalo se v Bratislavě, Bánské Bystrici, Prešově, Košicích a v Žilině. Nespokojení zdravotníci tvrdí, že levicová vláda slíbila napravit poměry ve slovenském zdravotnictví, ale místo toho jde na ruku finančním skupinám, které mají v systému své zájmy, a do vedoucích funkcí obsazuje nekompetentní osobnosti. Celý systém tak podle protestujících kolabuje. Výhrady směřují i ke zdravotním pojišťovnám, které prý podle lékařského sdružení proplácejí jen část nákladů nemocnic, a těm pak rostou dluhy. Varují i před podstavem personálu, jeho nedostatečným platovým ohodnocením a pracovním vypětím.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)