VV podají ústavní stížnost na církevní restituce

Praha - Poslanec Věcí veřejných (VV) Otto Chaloupka oznámil úmysl podat ústavní stížnost proti majetkovému vyrovnání s církvemi, sněmovna je podle něj schválila během pauzy na jednání poslaneckého klubu. Rozhodl se tak podle svých slov po konzultaci s právníky a s podporou dalších stranických kolegů.

„Považuji za výsměch občanům, kteří jsou reprezentováni poslanci České republiky, aby jakýkoli zákon, a obzvláště tak významný zákon, jako je majetkové vyrovnání s církvemi, byl hlasován ve chvíli vyhlášení pauzy na jednání poslaneckého klubu. Toto je jasně doložitelné ze stenografického zápisu,“ uvedl Chaloupka na tiskové konferenci. Dodal, že považuje za neakceptovatelné, aby se v právním státě nedostalo zákonných práv všem poslancům voleným občany.

VV také chtějí narhnout novelu církevních restitucí, která má prý mimo jiné řešit osvobození církví od daně z příjmů za první prodej. „Vládní zákon připouští i vydávání vzácných uměleckých předmětů, archiválií a sbírek z fondu celonárodního významu. Myslíme, že je naprosto nefér, že to nikdy nebylo řečeno…,“ prohlásil před novináři předseda VV Radek John.

Poradce pražského arcibiskupa Milan Badal: „Pan poslanec Chaloupka říkal, že u nás je právní stát, a tomu já také věřím. Čili zákon vyšlý ve sbírce zákonů platí a jakákoli poslanecká iniciativa, stížnost nebo novela nemá odkladný účinek.“