Kotrouš dostal za braní úplatků 6 let

Praha - Bývalého šéfa pražských strážníků Vladimíra Kotrouše potrestal soud za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby šesti lety vězení. Zároveň nesmí působit deset let u policie. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i Kotrouš si ponechali lhůtu pro podání odvolání.

Státní zástupkyně je s výší trestu spokojená, zváží však podání odvolání kvůli tomu, že soud neuložil Kotroušovi peněžitý trest 300 000 korun, jak žádala. Kotrouš s novináři nekomunikoval, u soudu ale pronesl: „Jestli je moje obhajoba naivní, to je možné, v tom případě je naivní celý skutek.“ 

Bývalý šéf strážníků chtěl podle žalobců po Josefu Jíšovi, jehož opravna se starala o vozy městské policie od roku 2005, několik procent z objemu prostředků, které strážníkům za rok vyfakturovala. Částky požadoval za to, že zajistí trvání smlouvy mezi městskou policií a autoservisem. Chtěl tak podle státního zástupce získat nejméně 1,2 milionu korun.

Vladimír Kotrouš u soudu:

„Ano, převzal jsem od pana Jíši finanční obnos 150 000 korun, protože se mi to v tu danou chvíli hodilo… za příslib věcí, které jsem nemohl a nebyl ani ochoten udělat… To, že jsem měl finanční tíseň, jsem opravdu tak cítil. Otěhotněla mi dcera, která studovala, neměla vlastní příjem, staral jsem se o ni, starám se o maminku, které je téměř 80, má rakovinu v posledním stádiu, a to že jsem měl v trezoru nějaké peníze, v danou chvíli nedostačovalo na pokrytí závazků, manželce naskočily dluhy, které byly v řádech desetitisíců…“

Kotrouš údajně od Jíši převzal na dvou schůzkách nejdříve 200 000 a poté dalších 150 000 korun. Zbytek peněz nedostal, detektivové ho totiž loni 25. listopadu zadrželi v jeho služebním voze v okolí pražské Jižní spojky, úplatek měl prý přímo u sebe.

Kotrouš se k přijetí 150 000 korun, s nimiž ho policie zadržela, přiznal. Přijetí úplatku odůvodnil tehdejší tíživou finanční situací. Jeho manželka ale u soudu řekla, že až takovou tíseň neměli. Kotrouš také popřel, že by si převzal i první částku ve výši 200 tisíc. Soud však jeho obhajobě neuvěřil. „Dílčím způsobem převzal 350 000 korun, zbytek žádal,“ prohlásil předseda senátu Kamil Kydalka. Neztotožnil se ani s názorem Kotroušovy obhájkyně ohledně toho, že exšéf strážníků nejednal jako úřední osoba. 

Policie v současné době prošetřuje i další zakázky, které městská policie uzavřela za Kotroušova působení. Jde například o nákup kapesních nožů pro strážníky, který proběhl bez výběrového řízení a nejspíše byl i předražený.

Soud se při rozhodnutí podle něho opíral zejména o svědectví Jíši, kterému Kotrouš o úplatek řekl. Vycházel také z nahrávky, kterou majitel autoservisu při jedné ze schůzek s Kotroušem pořídil, ale i z policejních odposlechů. Stěžejním důkazem pak byla stopa chemikálie z 200 000 korun, které byly označené policií, na Kotroušových kalhotech. To se dnes Kotrouš snažil zpochybnit protokolem o chemické analýze, podle níž na kalhotech látka nalezena nebyla. Soud však jím předložený důkaz neakceptoval a vycházel z policejního zkoumání. 

Dnes zároveň pražští zastupitelé rozhodli o novém šéfovi pražských strážníků, podle očekávání se jím stane Eduard Šuster. U policie působí od roku 1994 v různých funkcích, naposledy vedl pohotovostní motorizovanou jednotku.

Ke změnám dochází v i organizaci městské policie, radní se snaží získat větší koíntrolu nad jejím hospodařením. Jestliže dříve musel šéf strážníků radu informovat až o zakázkách přesahujících šest milionů korun, nyní musí Kotroušův nástupce radě referovat i o zakázkách, které dosahují nižších částek.

Výběr korupčních kauz politiků:

Vít Bárta, Jaroslav Škárka

Podle nepravomocného rozsudku má jít Škárka na tři roky do vězení za podvod, Bárta pak dostal za uplácení 18měsíční podmínku. Případ zřejmě bude znovu řešit soud pro Prahu 5.

Alexandr Novák

Bývalý senátor za ODS si má za přijetí úplatku ve výši 43 milionů korun odsedět čtyři roky ve vězení. Nastoupit má v prosinci, žádá však odklad a také podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

Roman Pekárek

Poslanec má strávit ve vězení šest let za to, že coby kolínský místostarosta zařídil prodej pozemků za nižší cenu. Verdikt je nepravomocný, sněmovna nyní musí rozhodnout o Pekárkově vydání.

David Rath

Poslanec a exhejtman je od května ve vazbě. Policie ho viní z přijetí úplatku. Vyšetřování by mohlo skončit koncem roku.

Vlasta Parkanová

Poslankyně TOP 09 a bývalá ministryně obrany čelí podezření kvůli nevýhodnému nákupu letadel CASA.

Otto Chaloupka

Poslanec VV je obviněn z přijetí úplatku. Ten měl žádat po svém asistentovi.

Vydáno pod