Všichni hejtmani ČSSD chtějí na Hradě Zemana

Praha - 12 hejtmanů České republiky podporuje ve druhém kole prezidentské přímé volby Miloše Zemana. Shodli se na tom na dnešním setkání Rady Asociace krajů. Naopak o podporu Karla Schwarzenberga požádal pražský primátor Bohuslav Svoboda a hejtman libereckého kraje Martin Půta.

Mimořádná událost, která ovlivní život občanů v regionech České republiky - tak přímou volbu hlavy státu označila Rada Asociace krajů ČR. „Drtivá většina hejtmanů České republiky podporuje ve druhém kole přímé volby Miloše Zemana a vyzývá občany České republiky, aby mu dali svůj hlas,“ uvedl předseda asociace a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Kraje chtějí samostatnost, platit za ni nechtějí

„Byl to právě Miloš Zeman a jeho vláda, kdo prosadil faktické zřízení krajské samosprávy v roce 2000 a tím umožnil, aby se řada významných kompetencí a služeb řídila z regionální úrovně. Naplnil tak Ústavu České republiky,“ uvedl Hašek.

„Naši podporu nemá Karel Schwarzenberg, který nese přímou spoluodpovědnost na řadě negativních kroků současné vlády,“ dodal. Krajům vadí „cílené podfinancování veřejných služeb v krajích“, škrty v oblasti sociálních služeb a regionálního zdravotnictví. „Bohužel je to vláda, ve které Karel Schwarzenberg působí jako první vícepremiér. Nezaznamenali jsme jediný výrok Karla Schwarzenberga, aby proti těmto krokům protestoval,“ dodal. 

Podle Haška to byla Nečasova vláda, která tlačila na seškrtání finančních prostředků na regionální železniční dopravu, což ve svém důsledku znamená ztrátu mobility pracovní síly a ztrátu mobility při dojížďce do škol. Dále jmenoval škrty v oblasti financování služeb integrovaného záchranného systému. Kraje se musí podílet na financování policie a hasičů. Otázkou zůstává, zda financování těchto služeb nejde v ruku v ruce s oním Zemanovým zřízením samosprávy. 

Tisková konference Rady Asociace krajů (zdroj: ČT24)

Svoboda: Z hlediska odborného i obecně lidského je lepší Karel Schwarzenberg

Karla Swarzenberga podpořili pouze pražský primátor Bohuslav Svoboda a liberecký hejtman Martin Půta. „Nechceme svůj názor podporovat velkou snůškou argumentů, které jsou diskutovatelné a zpochybnitelné,“ reagoval na prohlášení asociace krajů Svoboda. 

„Svůj názor opíráme o zkušenosti ze svých regionů a osobních zkušeností. Můžeme s potěšením konstatovat, že se do se druhého kola dostali dva kvalitní kandidáti, z nichž oba dostali více než 20 procent hlasů oprávněných voličů. Z hlediska politického, odborného a obecně lidského, je pro nás bezvýhradně nejlepším kandidátem na prezidenta Karel Schwarzenberg, který má naši podporu. Dovolte mi, abych vás o tuto podporu pro Karla Schwarzenberga požádal,“ uvedl Svoboda. 

„Dovolte mi, abych zkonstatoval, že je dobře, že volby prezidenta se odehrávají přímou volbou a že lidé mají možnost vybrat si člověka, který jim je názorově a lidsky blíže. Vzhledem k tomu, že další prezidentská volba bude za 5 let, doufám, že se asociace krajů bude více věnovat konkrétním problémům regionů a jejich řešení a méně věnovat politickým deklaracím,“ komentoval setkání rady hejtman Půta.

Kraje chtějí sjednotit systém školství

Představitelé krajů s ministrem školství Petrem Fialou na schůzce rovněž jednali o změně financování školství. Nově by všechny kraje měly dostávat stejnou sazbu za žáka konkrétního oboru. Kraje vytvoří komisi, která bude s ministerstvem o změně podmínek počátkem února jednat. „Nyní víme, že žáci a studenti dosahují v různých krajích různých výsledků. Tento stav je nepřijatelný. Budeme vytvářet pro žáky a studenty ve všech krajích stejné finanční podmínky,“ řekl po jednání s hejtmany Fiala. Nepřípustné podle něj je, aby v rámci ČR fungovalo 14 různých autonomních školských soustav, které nabízejí různé úrovně vzdělání. 

Podle Haška chtějí představitelé krajů s ministerstvem dospět k dohodě, která bude fungovat dlouhodobě a překlene i další volby. „Myslíme si, že regionální školství potřebuje pevný rámec, a to jak legislativní, tak i finanční,“ řekl Hašek.