Zpoplatnění plomb možná příští rok, za prevenci naopak bonus

Praha - Češi možná budou platit i za obyčejné amalgámové zubní plomby. Výjimku by měly děti do osmnácti let, těhotné ženy a senioři. Prevence by měla zůstat zdarma. Vyplývá to z novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, kterou chystá ministerstvo zdravotnictví. Platit by měla od ledna 2014. Získané peníze mají jít například na léčbu onkologických onemocnění.

„Děti a mladiství do 18 let a senioři nad 65 let, stejně jako lidé v hmotné nouzi, těhotné ženy a pacienti trpící vybranou chorobou ústní dutiny budou z opatření vyjmuti,“ upřesnil náměstek ministra Petr Nosek.

Cena jedné výplně by se podle Noska mohla pohybovat kolem čtyř set korun. Podle redaktora ČT Petra Vaška by výši částky mohl ovlivnit i fakt, kde se zubní ordinace nachází – zubaři na malém městě by si nemuseli účtovat tolik jako zubaři třeba v centru Prahy. Zubaři nyní za amalgámovou plombu dostávají zhruba dvě stě korun, podle prezidenta České stomatologické komory Pavla Chrze se ale náklady na jednu výplň pohybují kolem čtyř set korun. 

Vynětím plomb z úhrad by systém ušetřil ročně 1,5 miliardy, ministerstvo je chce dát na péči o lidi s rakovinou či vzácným onemocněním. Zubařská komora návrh ministerstva podporuje. „Zubní kaz je naprosto jasně ovlivnitelný chováním pacienta,“ řekl ČT24 Chrz. Podle něj musí lidé pochopit, že když v rozpočtu veřejného zdravotního pojištění chybí peníze, že se musí začít šetřit. Fondy zdravotního pojištění oslabuje totiž také fakt, že roste počet lidí bez práce, kteří zdravotní pojištění do státní kasy neodvádí. 

Zpoplatnění plomb kritizuje ČSSD, KSČM i Věci veřejné. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka bude mít plánované zpoplatnění plomb dopad na sociálně slabší, kteří si pak zuby nenechají spravit, což se následně promítne do jejich celkového zdravotního stavu.

Za prevenci bonusy

Ministerstvo chce také lidi motivovat, aby více chodili na preventivní vyšetření. Za to by od pojišťoven mohli dostat bonus až tisíc korun ročně. Například na screening rakoviny tlustého střeva a konečníku nyní chodí jen 20 procent obyvatel.

V novelách zákonů o Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP) a oborových a zaměstnaneckých pojišťovnách chce ministerstvo mimo jiné zabránit pod hrozbou sankce „nakupování“ pojištěnců jiné pojišťovny. Zakáže pojišťovnám vlastnit a provozovat zdravotnická zařízení nebo s nimi být v propojení.

Pojišťovny by měly předkládat výhled zdravotně pojistného plánu na tři roky dopředu. Má z něj být zřejmé, jak hodlají řešit případné finanční problémy a pokrýt úhrady péče. Návrh řeší také nucenou správu, při níž přestane dostávat ředitel plat a správní rada odměny. Norma řeší činnost, pravomoci a kontrolu zdravotních pojišťoven. Umožňuje, aby revizní lékaři jedné pojišťovny předali výsledky kontrol ostatním pojišťovnám.

Správní rada VZP má místo 30 členů mít jen 15, nesmějí být ve střetu zájmu, tedy spojeni s jinou zdravotní pojišťovnou či zdravotnickým zařízením. Mezi členy by neměli být žádní lékaři, což teď je.

Vydáno pod