Kam se poděla část církevního majetku? Stát ji neprávem rozdal jiným

Brno - Část majetku v minulosti patřícího církvím již stát před loňským schválením církevních restitucí převedl na jiné osoby. Podle Nejvyššího soudu ale zřejmě neprávem, uvedly dnes Lidové noviny (LN). Soud tak v březnu rozhodl v jedné konkrétní kauze, kdy úřady ignorovaly takzvaný blokační paragraf z 90. let, zakazující obchodovat s majetkem, který historicky patřil církvi. Podobných případů jsou podle deníku desítky a hrozí, že lidé budou muset stavby a pozemky vracet.

Nedávný verdikt Nejvyššího soudu se týká parcel na Děkanských polích u Českých Budějovic, které Pozemkový fond vydal v rámci náhradní restituce rodině Františka Hakla. Pozemky ale dříve spadaly pod českobudějovické biskupství, na což podle LN zapomněl fond upozornit soud, který pak parcely přiklepl soukromému vlastníkovi.

Českobudějovické biskupství napadlo smlouvu o převodu a domáhá se získání parcel do svého vlastnictví. Nejvyšší soud nyní potvrdil, že dřívější rozhodnutí soudů mohla být nesprávná. „Neaplikováním blokačního paragrafu došlo k tomu, že verdikt soudů mohl spočívat na nesprávném právním posouzení věci,“ citovaly LN z rozsudku.

16:9
Zdroj: ČT24

Ministerstvo se žalob nebojí

Případ může být precedentem pro další podobné kauzy. „Rozhodnutí je určitým vodítkem pro soudy nižších stupňů,“ řekl deníku mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Ministerstvo zemědělství se ale nebojí, že by muselo vyplácet odškodnění církvím či soukromým vlastníkům. „Takového vývoje se neobáváme,“ řekl mluvčí úřadu Jan Žáček.