Jak se snadno zeptat úřadu? Pomohou informace pro všechny

Praha - Nový způsob, jak získat potřebnou informaci od některého z českých úřadů, nabízí server informaceprovsechny.cz. Pomocí jeho formuláře může zájemce oslovit potřebnou instituci bez obav z toho, že bude jeho dotaz smeten byrokracií kvůli formálním nedostatkům ze stolu. Celkem web zprostředkuje dotazy na více než 6 tisíc úřadů a dalších institucí s informační povinností, odpovědi pak zobrazí všem uživatelům. Server našel inspiraci ve Velké Británii a slibuje pomoc nejen občanům, ale i samotným úřadům.

V České republice zajišťuje právo občanů na odpověď od příslušného úřadu zákon o svobodném přístupu k informacím. Právě z něj nový projekt vychází. „Přínos je v tom, že to zjednodušuje komunikaci s úřady a je daleko snazší přes tento server klást otázky,“ informoval jeho zakladatel Martin Charvát s tím, že práce na novém serveru zabraly půldruhého roku a finančně je podpořil Fond Otakara Motejla.

Člověk prostřednictvím serveru vypíše svou otázku do připraveného formuláře, čímž si zajistí, že dotaz splní všechny formální náležitosti. Následná odpověď úřadu bude veřejně vyvěšená na stránkách informaceprovsechny.cz. „Otázky se neopakují a tím tazatel šetří i práci úřadům. I pro ně je to výhodnější,“ podotkl Charvát.

Inspirací pro nový server byl obdobný projekt ve Velké Británii, který během svého pětiletého fungování odbavil 150 tisíc otázek. Odhaduje se, že jedna pětina všech dotazů, které Britové svým úřadům adresují, putuje právě přes něj.

Rozhovor s Martinem Charvátem (zdroj: ČT24)