Pan prezident churaví, vysvětluje Hrad malátnost nad klenoty

Praha – Prezident Miloš Zeman onemocněl lehkou virózou, léčit se z ní bude dnes a o víkendu. Informovala o tom Zemanova mluvčí Hana Burianová. Pražský hrad oznámením prezidentovy nemoci vysvětluje včerejší malátné a nejisté pohyby hlavy státu při ceremonii vyzdvižení korunovačních klenotů. Událost prý navzdory nemoci nechtěl vynechat.

„Tím, že má teploty a začínající chřipku, byl ve čtvrtek trochu malátnější,“ vysvětlila Zemanovy nejisté pohyby ve svatováclavské kapli Burianová. „Bohužel to došlo do takové fáze, že večer na těch klenotech se mu při výstupu z komnaty zamotala hlava, což bylo způsobené právě horečkou a nachlazením,“ dodala mluvčí pro server Lidovky.cz. Prezident teď podle ní stráví tři dny na lůžku, vedle teploty má i rýmu.

Zeman se ve čtvrtek účastnil nejen vyzvednutí klenotů z pokladnice, předtím navštívil na ruském velvyslanectví recepci k 68. výročí konce druhé světové války. Účastníci odemykání Korunní komory ovšem otázky médii, zda nebyl společensky unaven, komentovat nechtěli.

„Je to otázka, na kterou po zralé úvaze nehodlám odpovídat. Já si nemyslím, že by měl kdokoli právo hodnotit svého prezidenta,“ uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda pro Lidovky a obdobně promluvil pro server iDnes.cz i premiér Petr Nečas: „Spekulovat o jiných důvodech, než uvedla hradní mluvčí, bych považoval za lidsky nevkusné.“

V únoru v době zvolení prezidentem Zemana trápil zanícený palec na noze, který byl příčinou jeho potíží s rovnováhou; v den vítězství kvůli němu upadl v České televizi (čtěte víc). Léčil ho známý fyzioterapeut Pavel Kolář.

Prezident Miloš Zeman při odemykání korunovačních klenotů