„Kam jdeme dneska chytit tu virózu?“

Praha – Vysvětlení prezidentova vrávorání při čtvrteční ceremonii baví internet a už stačilo zlidovět. Slova Zemanovy mluvčí, že nejistou chůzi hlavy státu způsobila viróza, inspirovala uživatele kyberprostoru k přebíjení se příklady o podobách a nejčastějším místě výskytu zmíněné choroby. Důvod pro to je jediný: Zeman byl při odemykání korunovačních klenotů velmi pravděpodobně opilý a „viróza“ byla neobratným pokusem to zamaskovat. Takový je alespoň konsenzus veřejnosti na sítích, jakkoli oficiálně to nikdo nepřiznal.

Slavnostní odemykání korunovačních klenotů ve čtvrtek přenášela ČT24 a na záběrech je Miloš Zeman viditelně malátný. Jeho pohyby jsou nekoordinované a chůze vratká – v jedné chvíli se Zeman musí rychle přidržet zdi za ním, aby nespadl, na jiném záběru mu přispěchává na pomoc se stabilitou kardinál Duka.

Mluvčí hlavy státu Hana Burianová vysvětlila Zemanův stav tím, že jej oslabila viróza. „Podepsala se na něm lehká viróza, se kterou bojuje několik dnů. To byl jediný důvod té lehké indispozice,“ řekla serveru Lidovky.cz Burianová. „Bohužel to došlo do takové fáze, že večer na těch klenotech se mu při výstupu z komnaty zamotala hlava, což bylo způsobené právě horečkou a nachlazením,“ dodala.

Nová „jednička“

Spekulace o skutečném důvodu Zemanova vrávorání vyvolal fakt, že nedlouho před ceremoniálem na Pražském hradě pobyl na recepci ruského velvyslanectví. A zatímco při příjezdu na nedalekou ambasádu je jeho chůze pevná, pohyby koordinované a Miloš Zeman nejeví žádné známky onemocnění, o několik hodin později je všechno jinak. 

Nejméně na půdě ruské ambasády přitom Zeman pil – agentury přinesly snímky prezidenta, jak si ťuká vínem s ruským velvyslancem a poté se s ním odebral na soukromý přípitek. Samotný odchod hlavy státu z ruské recepce na oslavu konce II. světové války podle očitých svědků také nenesl žádné příznaky „virózy“, za necelé tři hodiny u žezla českých králů však ano. Zda Zeman v mezičase pil alkohol, Hrad nekomentoval.

Záběry Zemanovy „společenské únavy“ se okamžitě staly hitem na internetu a Burianové vysvětlení s virózou hlavním tématem. „Kam jdeme dneska večer chytit tu virózu? Jen avizuju, že s onemocněním budu začínat až tak kolem devátý,“ napsal na svém profilu na Facebooku Jakub K. Jiný uživatel stejné sítě Jan M. se zase po prezidentově předchozí příhodě s nestabilitou strachuje: „Nejdříve nemocný palec a pak viróza. Jen aby ty nemoci nedošly.“ 

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery pak v připomínce podobně neumělého vysvětlení legendárního Topolánkova vztyčeného prstu ve sněmovně napsal: „Topolánek mládež naučil, co je to “jednička„, a Zeman ji naučí, co je to “viróza". (Další komentáře ze sociálních sítí najdete na konci tohoto článku.)

Prezident Zeman při odemykání korunovačních klenotů (zdroj: ČT24)

K jablku i šavle

Zda byl šéf hlavy státu opilý, odmítli zástupci státu rovněž přítomní na čtvrteční ceremonii komentovat. Server Lidovky.cz oslovil mimo jiné pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS), který říká, že po „zralé úvaze“ nebude na tuto otázku odpovídat. O něco přímější byla v tomto směru šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Viděla jsem, co jste viděli vy. Závěry si každý udělá sám,“ řekla serveru Němcová. 

Ostatní, a jindy výřeční, političtí reprezentanti otázku po možné opilosti hlavy státu přešli. Jediný, kdo se jal Zemanův stav komentovat, byl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ačkoli - nebo právě proto - má sám problémy s přemírou pití. „Chybělo málo a ke korunovační koruně, žezlu a jablku přibyla ještě šavle,“ řekl Kalousek. 

„Mají ze Zemana strach, proto mlčí“

Samotný Zeman se přitom svým více než vstřícným vztahem k alkoholu netají. Ještě coby premiér se veřejně vyznal ze své slabosti pro becherovku a během prezidentské kampaně zase bez vyzvání sdělil národu, že nyní dává přednost bílému vínu a také slivovici. „Člověk, který je zvyklý pít víno, tak šest sklenek vína hladce snese,“ vyznal se Zeman, kolik toho vypije.    

„Z politiků čiší vypočítavost, proto mlčí. Mají z Miloše Zemana strach, protože je zřejmě drží v šachu,“ interpretoval pro web ČT24 opatrné našlapování politické scény okolo události Petr Soukup, sociolog a politolog z FSV UK. Podle něj je takový přístup nezodpovědný. „Miloš Zeman má značné pravomoce a může se stát ledacos, včetně třeba vyhlášení války. Pro stát je nekontrolovatelný prezident potenciální nebezpečí a ostatní ústavní činitelé by to měli řešit,“ dodává. 

Podobně mluví i psychiatr Karel Nešpor, který se dlouhodobě věnuje léčbě závislostí. Vadí mu jednak, že prezident „za peníze daňových poplatníků bezostyšně porušuje zákoník práce, když v pracovní době pije“. „A pak,“ pokračoval pro tento portál Nešpor, „Miloš Zeman dělá v podstatě reklamu alkoholu. Jako nejvýše postavený zástupce této země se chová nepřípustně lehkomyslně k něčemu, co ohrožuje celou společnost.“

Gottwald, Jelcin a ti druzí

Není to poprvé, co česká veřejnost sleduje nezvladatelné pití svých politiků. Strach ze Stalina dovedl k absolutní závislosti na alkoholu komunistického předáka a prezidenta Klementa Gottwalda. Jak popisují nedávno objevené archiválie z 50. let, Gottwald se vypracoval do takové fáze, že – slovy tehdejšího náměstka předsedy vlády Zdeňka Fierlingera – „stačilo pak přinést Gottwaldovi láhev vodky a on podepsal vše, co si Moskva přála“. O silném pití svědčila také čím dál odulejší Gottwaldova tvář, kterou ukazoval pracujícím.

Zkušenosti s pitím ústavních činitelů ale nejsou české specifikum. Láhvím vodky holdoval Leonid Brežněv, o čemž se mohli přesvědčit i českoslovenští politici (čas 30:37). Pozadu nezůstal ani bývalý ruský prezident Boris Jelcin. A stejný nápoj slavně skolil také bývalého francouzského prezidenta. Nicolas Sarkozy, sám téměř abstinent, měl soukromou audienci s Vladimirem Putinem v roce 2008, když Francie coby předsedající země EU spoluvládla světu, a jak to dopadlo, ukazuje toto video z následné tiskové konference.