Senát se jednomyslně shodl na irské výjimce z Lisabonské smlouvy

Praha - Senát jako jeden muž schválil irskou výjimku z Lisabonské smlouvy. Tato dohoda ostrovnímu státu Evropské unie zajistí zachování neutrality, národní svrchovanost nad daněmi nebo třeba možnost potratů. Horní komora tak dnes výjimku schválila více než potřebnou ústavní většinou. Souhlas ještě čeká na potvrzení sněmovnou, která zatím výjimku podpořila pouze v květnovém úvodním kole projednávání.

V roce 2008 v referendu Irové Lisabonskou smlouvu upravující pravidla fungování unie odmítli. Svůj kladný postoj vyjádřili až ve druhém referendu v říjnu 2009 a poté, co státy EU - za českého předsednictví - učinily závazek poskytnout Irsku určité záruky, které získaly formu Protokolu o obavách irského lidu týkajících se Lisabonské smlouvy. V platnost měla vstoupit nejlépe do konce letošního června, což se ale už nejspíše stihnout nepodaří.

Český kabinet souhlasil s protokolem už loni v květnu, ministři se ale rozcházeli v názoru na to, jakým způsobem by měl parlament protokol schvalovat. Ministerstvo zahraničí se neúspěšně klonilo k tomu, že k souhlasu by stačila aktuální většina, neboť protokol nepřenáší české pravomoci na evropskou úroveň. Vláda ovšem nakonec doporučila schvalování ústavní většinou. Protokol si totiž vyžádá doplnění Lisabonské smlouvy.

Irské požadavky v té době chápal také bývalý prezident Václav Klaus. Naopak českou výjimku, kterou prosadil Klaus, odmítá opoziční ČSSD a hodlá ji zablokovat v Senátu, ve kterém má většinu. Vláda musela ustoupit od plánu nechat o protokolu hlasovat společně s přístupovými dokumenty Chorvatska. Schváleny byly loni v létě, Chorvatsko do EU vstoupí na začátku léta.