Rusnok chce udržet na obraně Vlastimila Picka

Praha - Pověřený premiér Jiří Rusnok nabídl současnému ministrovi obrany Vlastimilu Pickovi, aby zůstal i v jeho vládě, uvedl v Interview ČT24. Picek slíbil, že odpoví po návratu ze zahraničí. Rusnok dále potvrdil, že post ministra financí chtěl svěřit nynějšímu náměstkovi ministra financí Janu Gregorovi. Ten ale místo odmítl.

Místo ministra obrany by mělo zůstat Pickovi, přeje si Rusnok. Post mu již nabídl. „Slíbil mi, že se mi ozve, až se vrátí ze zahraničí,“ uvedl pověřený premiér. Diplomat Jan Kohout, který byl mohl dostat na starosti zahraniční politiku, se má podle dohody ozvat v polovině příštího týdne.

Při hledání ministra financí, který by měl v nové vládě připravit klíčový zákon o rozpočtu, zatím Rusnok nebyl úspěšný. „Oslovil jsem pana náměstka Gregora. Ten řekl, že se na to necítí v tuhle chvíli, že jeho pozice je dostatečně exponovaná a že by v ní rád pokračoval. Já jsem to pochopil, má i malé dítě v rodině, a to jsou akceptovatelné důvody,“ vysvětlil premiér. Dále chce prý hledat mimo resort financí. Nevyloučil že by vedení resortu nabídl Jaroslavu Ungermanovi z Českomoravské konfederace odborových svazů.

Co se týká ministerstva kultury, Rusnok zatím vedení nenabídl ani bývalému řediteli ČT Balvínovi ani spisovateli Kohoutovi. S Balvínem zatím nejednal, jeho kandidaturu však nevyloučil. S Pavlem Kohoutem sice hovořil, ale pouze debatovali o oblasti kultury. „Ptal jsem se ho, jak by on viděl člověka, který by mohl být správcem toho resortu,“ říká k tomu Rusnok.

Angažmá ve vládě již v úterý přijali Marie Benešová (ČSSD), která míří na ministerstvo spravedlnosti, Martin Pecina, jenž se má vrátit na ministerstvo vnitra, které vedl v době vlády Jana Fischera, a Miroslav Toman, který přijal místo ministra zemědělství.

PODÍVEJTE SE: Vizitky potvrzených členů Rusnokovy vlády

Rusnoka jmenoval prezident Miloš Zeman v úterý. Pověřený předseda vlády chce kabinet sestavit do dvou týdnů; jednání v Kramářově vile tak budou pokračovat. Rusnok nadále věří, že jeho vláda může uspět při hlasování o důvěře.

Složení kabinetu čelí kritice většiny politických stran. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky nejde o vládu odborníků, ale kabinet SPOZ. Místopředseda Zemanovců Radek Augustin to ale odmítl. Rusnok mu prý potvrdil, že žádný člen SPOZ ve vládě nebude. „Já mám za úkol sestavit vládu a oslovuji odborníky schopné řídit téměř okamžitě své resorty a nehledím na to, jaké mají stranické knížky,“ zdůraznil Jiří Rusnok v Interview ČT.

Zvýší se minimální mzda

Základním úkolem vlády je podle premiéra sestavení rozpočtu. K tomu Rusnok uvedl, že jeho kabinet oproti dosavadní vládě Petra Nečase (ODS) peníze navíc neuvolní. „Žádné utrácení se dít nebude, to vás mohu ubezpečit,“ tvrdí Rusnok. Zvýší ale minimální mzdu, aby odpovídala dalším hospodářským údajům. Minimální mzda ze zvedne řádově o 500 korun.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)