Rusnok: Nevím, proč bychom nemohli získat důvěru

Praha - Designovaný premiér Jiří Rusnok stále věří, že jím sestavená vláda získá v Poslanecké sněmovně důvěru. V Otázkách Václava Moravce ale zároveň řekl, že zatím nemá slíbenou podporu od žádné strany. Zda by se v případě neúspěchu ujal i druhého pokusu, o tom ještě nepřemýšlel. Odmítl ale spekulace, že by chtěl oslovením Martina Peciny a Marie Benešové jakkoliv oslabovat nebo rozkládat ČSSD, nebo že by posty ministrů byly odměnou za podporu prezidenta Miloše Zemana.

„Kdybych říkal, že nezískám důvěru, tak bych tam nemusel ani sedět,“ řekl Rusnok v OVM. Na jednání s parlamentními stranami je podle něj času dost: „Zatím jsme ještě ani nesestavili vládu.“ Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá v OVM řekla, že její strana si počká na programové prohlášení vlády a pak se rozhodne. Koalice chce dál sestavit vlastní vládu a ČSSD preferuje předčasné volby. Pokud Rusnokova vláda ve sněmovně neuspěje, chce se o získání důvěry se svým kabinetem ucházet i sociální demokracie.

Pecina, který by měl v nové vládě zastávat post ministra vnitra, ve čtvrtek v rozhovoru pro Deník naznačil, že Rusnokův kabinet dostane od prezidenta dva pokusy na své sestavení. Rusnok ale takové informace v OVM popřel: „Nevím, kde to Martin Pecina vzal. Já takovou informaci nemám.“ O tom, co se stane, když vláda na první pokus důvěru ve sněmovně nezíská, podle svých slov s prezidentem nemluvil. „Mám teď jiné starosti a nemíním na toto téma spekulovat,“ dodal.

Rusnok: Posty ministrů nejsou odměnou za podporu Zemana

Rusnok zároveň popřel, že by chtěl oslovením Peciny a Marie Benešové jakkoliv oslabovat sociální demokracii: „Co bych z toho měl… Neřeším vnitřní problémy sociální demokracie, řeším sestavování vlády… Potřebuji lidi, kteří jsou ochotni do vlády vstoupit. Je docela složité je najít.“ Odmítl i spekulace, že by posty ministrů byly odměnou za podporu Miloše Zemana: „Ti lidé jdou do situace, kdy budou muset přerušit své velmi dobré zaměstnání nebo podnikání. Jdou do nejisté situace s platem, který rozhodně nedosahuje toho, který mají dnes, a vy tu mluvíte o nějakých trafikách. Tomu vůbec nerozumím.“

Rusnokův kabinet by měl během necelých dvou týdnů vystřídat vládu Petra Nečase. Rusnok má po třech dnech vyjednávání zatím potvrzená čtyři jména ministrů. Vnitro povede Martin Pecina, ministryní spravedlnosti bude Marie Benešová, šéf potravinářské komory Miroslav Toman přijal místo ministra zemědělství a bývalý ředitel České televize a televize Óčko Jiří Balvín post ministra kultury. Dalších pět kandidátů si vzalo čas na rozmyšlenou. O pokračování v čele resortu obrany bude v pondělí Rusnok znovu jednat i s Vlastimilem Pickem. „Zatím nebudu předjímat žádné závěry,“ řekl dnes ČT Picek.

Nová vláda by měla mít místo současných 17 pouze 15 členů

Rusnok už ale nehodlá obsazovat post vicepremiéra pro boj s korupcí ani ministerskou funkci šéfa Legislativní rady vlády: „Jako ministerská místa určitě zaniknou.“ Nová vláda by tak měla mít místo současných 17 pouze 15 členů. Legislativní rada vlády zůstane zachována, ale povede ji náměstek ministryně spravedlnosti. Nad zachováním úřadu boje proti korupci ještě visí otazníky. „Na ten úřad se musíme podívat. Přiznám se, že mi není moc detailně známo, jak vlastně ta organizační struktura vypadá,“ dodal. Slučovat další ministerské úřady se ale designovaný premiér nechystá: „Každé ministerstvo bude mít svého šéfa, není čas na podobné reorganizace.“