V červnu byly církvím vráceny první tři pozemky

Praha - Církve v červnu obdržely od státu první tři pozemky. Stalo se tak na základě zákona o církevních restitucích, který opozice neúspěšně napadla u Ústavního soudu. Potvrdil to mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt. Jako první byl začátkem června vydán pozemek na Příbramsku řádu křižovníků s červenou hvězdou. V druhé polovině měsíce pak další dva pozemky na Mostecku získala Náboženská matice. Další převody budou následovat.

K 20. červnu byly Náboženské matici převedeny dva pozemky o souhrnné ploše 2 700 metrů čtverečních v obci Klíny na Mostecku. V 70. letech se zde nacházel kostel, fara a hřbitov, dnes je tu část parkoviště a přilehlá louka v účetní hodnotě zhruba 90 tisíc korun. „Stát nabyl tyto pozemky v roce 1965 na základě darovací smlouvy, která byla uzavřena v tísni,“ řekl Hurt.

Náboženská matice, která spravuje část majetku Římskokatolické církve, zřejmě ale žádné změny na pozemku nechystá. „V této chvíli samozřejmě parkoviště zůstane parkovištěm, louka loukou,“ řekl generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Vedení obce Klíny se chce ale s církví domluvit a na louce vybudovat arboretum.

Monika Machtová, mluvčí Státního Pozemkového úřadu ČR, který majetek církvím také vydává, dnes potvrdila, že k uzavření prvních šesti dohod o převodu zemědělských pozemků z majetku spravovaného úřadem je blízko na Zlínsku.

Církvím byly předány první pozemky (zdroj: ČT24)

Církve mají od státu dostat 27 261 pozemků a 127 staveb v celkové hodnotě zhruba 75 miliard korun. Církve a náboženské společnosti ale musejí vždy prokázat, že jim patřily i po 25. únoru 1948.

Během 30 let také církvím stát vyplatí celkem 59 miliard korun, navýšených o inflaci. První dvě miliardy by měly dostat na konci letošního roku. Zároveň ale postupně přestane hradit platy duchovních.

Vydáno pod