Český zlepšovák již sto let pomáhá skautům spát v suchu

Praha - Hned dvě staletá výročí letos slaví milovníci táboření ve stanech. Přesně před sto lety přišli skauti se svým vynálezem, který se později rozšířil do celého světa. Vymysleli totiž stanovou podsadu, když už dál nechtěli nocovat na mokrých slamnících. Ve stejném roce zde také postavili milovníci života v přírodních podmínkách a obdivovatelé původních amerických obyvatel první kopii indiánského teepee.

Na skautských táborech se dnes spí ve stanech s českým vynálezem – dřevěnou podsadou. Tu skauti poprvé postavili v roce 1913. Inspiraci našli u rakousko-uherské armády, která své stany podkládala jedním prknem. První skautské tábory si totiž vystačily se dvěma celtami patřící rakouské C.K. armádě, které byly spojeny do jehlanu. Aby ale děti nemusely spát na vlhké zemi, zvedli skauti celý stan dřevěnou podsadou. Dětem se tak dostalo pohodlí spaní na vyvýšených postelích a navíc si v takto upraveném stanu mohli i stoupnout.

Skauti pak vozili svůj vynález i na světová setkání a nápad se tak líbil, že je místní okopírovali nebo přímo odkoupili. Dnes podsady většinou dělají truhláři a skauti je jen montují.

Teepee - jediný stan, kde může hořet oheň

Také Teepee slaví v Česku sto let. V jazyce Siouxů znamená obydlí a na Berounsku ho podle knihy Dva divoši postavila skupina chlapců vedená svými profesory z gymnázia. Teepee je stále jediný stan, ve kterém se dá rozdělat oheň. Vařit, bydlet a žít by tu hned několik lidí mohlo po celý rok. „Teepee má nahoře kouřový otvor, kterým při velkých deštích prší dovnitř, proto je tady i vnitřní plachta,“ vysvětlil Aleš Sedláček, místonáčelník Ligy lesní moudrosti.

Týpí a stan s podsadou (zdroj: ČT24)