Mynář: Padne-li Rusnok, Zeman „velmi zvažuje“ Němcovou

Praha – Pokud by vláda Jiřího Rusnoka nezískala důvěru v Poslanecké sněmovně, a prezident Miloš Zeman by tak musel hledat nového premiéra, obrátil by se spíše na Miroslavu Němcovou (ODS) než na Bohuslava Sobotku (ČSSD). V rozhovoru pro ČT24 to uvedl hradní kancléř Vratislav Mynář. Musel by ale platit předpoklad, že pravicová koalice bude držet většinu 101 hlasu.

„Ve druhém kole by pan prezident velmi zvažoval dání mandátu pravicové koalici,“ prohlásil Vratislav Mynář. „Věřím, že se levice bude snažit být velmi zodpovědná, aby pan prezident nebyl nucen dát ve druhém kole mandát pravici. Samozřejmě za předpokladu, že jestli platí stojednička. Známe veletoče strany LIDEM.“

A právě předsedkyně strany LIDEM Karolína Peake dnes na schůzce s Rusnokem zmínila, že dál podporuje dosavadní koalici s ODS, TOP 09 a premiérkou Miroslavou Němcovou (ODS). Rusnoka ale ještě čeká jednání se samotnými poslanci LIDEM.

Vláda Jiřího Rusnoka, kterou Miloš Zeman jmenoval proti vůli většiny stran zastoupených ve sněmovně, si do dolní komory pro důvěru přijde nejpozději 8. srpna. Pravicové strany ji odmítají, trvají na obnovení trojkoaliční vlády ODS – TOP 09 – LIDEM a argumentují tím, že v dolní komoře drží potřebnou většinu. ČSSD preferuje cestu předčasných voleb, v posledních dnech zastřeným „ANO“ připouští podporu Rusnokovy vlády, rozhodnout se chce počátkem srpna.

„Pokud sociální demokracie silou svých mandátů nebude chtít hlasovat pro vládu pana Rusnoka, pak se situace otáčí,“ konstatoval Mynář. „Pan předseda ČSSD by musel být minimálně David Copperfield nebo Harry Potter, pro počty sociální demokracii mi to nevychází,“ odkázal na to, že sociálním demokratům se zřejmě většinu ve sněmovně sestavit nepodaří, a situace tak nahrává pravici: „Počty jsou jednoduché, je to pravděpodobnější možnost.“

Získá Rusnok podporu komunistů? Jasno není ani po jednání v Lánech

O podpoře Rusnokově vládě dnes Miloš Zeman už třetím dnem vyjednával na zámku v Lánech, přijal předsedu poslaneckého klubu KSČM Pavla Kováčika. Jasné slovo o tom, zda komunisté Rusnokovu vládu v Poslanecké sněmovně podpoří, ale nepadlo. KSČM se chce rozhodnout až před hlasováním počátkem srpna, stejně jako ČSSD a VV. 

„Pokud se týká existence Rusnokovy vlády, musí proběhnout jednání v nejvyšším stranickém orgánu, poté v poslaneckém klubu. Rozhodnutí je zcela na poslancích, ale KSČM v takto závažných událostech hlasuje vždy jednotně,“ uvedl po setkání s prezidentem Milošem Zemanem předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. „Jaké to hlasování bude, se rozhodne na zasedání poslaneckého klubu, které proběhne před schůzí sněmovny.“ Podle Kováčikova dřívějšího vyjádření by k tomu mohlo dojít 6. nebo 7. srpna, vláda musí před sněmovnu předstoupit nejpozději o den později.

Pavel Kováčik
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

O podpoře vlády už s komunisty jednal před týdnem Jiří Rusnok, který poté řekl, že s KSČM sdílí třeba snahu o proinvestiční rozpočet. Šéf KSČM Vojtěch Filip uvedl, že pro stranu bude klíčové, aby vláda souhlasila s předčasnými volbami, podporu ale tehdy ještě neslíbil. A jaké jsou kromě proinvestičního rozpočtu další požadavky komunistů?

Pavel Kováčik (KSČM):

„Je třeba, aby zaprvé byly co nejdříve předčasné volby. Občan je suverén a ten musí rozhodnout. Zadruhé nesmí další postup vést k návratu pravicové koalice. Zatřetí nechceme, aby se občanům vedlo hůře, musí být vidět světlo na konci tunelu, protože doba restrikcí, škrtů a toho, kdy občané na svých bedrech nesli řešení krize, snad už bude pryč.“

Lánská jednání Zeman začal v neděli

Schůzka s Kováčikem uzavírá kolečko jednání s předsedy poslaneckých klubů, které Miloš Zeman zahájil v neděli, kdy se setkal s předsedkyní poslanců Věcí veřejných Kateřinou Klasnovou. Včera se Zeman sešel se šéfem poslanců za ČSSD Jeronýmem Tejcem, který uvedl, že se se Zemanem shodli, že by se neměla vracet pravicová koalice. Jednal i s Markem Bendou (ODS) a Petrem Gazdíkem (TOP 09), který po jednání řekl, že Zeman pro případné jmenování pravicového prezidenta požaduje aktuální seznam 101 poslanců, kteří by rekonstruovanou Nečasovu vládu podpořili.

Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře naplnila série lánských jednání Zemanovo očekávání. „Mohu potvrdit, že návštěvy splnily svůj účel, pan prezident si chtěl udělat obrázek o situaci v klubech příslušných stran, aby s nimi mohl diskutovat o případné podpoře Rusnokově vládě,“ uvedl ve vysílání ČT24 s tím, že se Zeman dozvěděl to, co očekával. „Na straně levicového spektra slyšel spíše pozitivní zprávy, že je možná podpora za určitých podmínek, na straně pravice kategorické ne.“ Podle Mynáře je nyní na tahu premiér Rusnok a jeho jednání se zástupci sněmovních stran, dnes Rusnok jednal s Karolínou Peake.